Σαλμάς: Ταινίες γνησιότητας σε όλα τα φάρμακα

Ταινίες γνησιότητας που δεν παραβιάζονται θα φέρουν όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα ακόμα και τα μη συνταγογραφούμενα παρουσίασε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς. Οι ταινίες αυτές, πρόσθεσε, δεν παραποιούνται, καθώς πρόκειται για ειδικό χαρτί που φέρει υδατογράφημα, το οποίο διαβάζεται με ειδικό σκάνερ, ενώ ο σειριακός αριθμός που υπάρχει στο κουτί δε θα μπορεί να ξυστεί και να αφαιρεθεί.

Από την εφαρμογή του μέτρου, από τον επόμενο κιόλας μήνα, τόνισε ο κ. Σαλμάς, αναμένεται άμεση εξοικονόμηση στις ασφαλιστικές δαπάνες 100 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο ενώ τα οφέλη θα είναι πολύ μεγαλύτερα.

Σημειώνεται πως είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εφαρμόζουμε συνολικά το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης φαρμάκων και ταινιών γνησιότητας, ενώ όλες οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να το εφαρμόσουν μέσα σε 6 χρόνια.

Επίσης ο κ. Σαλμάς ανακοίνωσε ότι μετά από καταγγελία, εντοπίστηκε φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο πουλούσε μη εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας. Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις μετά τους ελέγχους που διενεργούνται.
Πηγή: Λουίζα Κροντήρη