Κίνα: Άγνωστος ο τρόπος μετάδοσης νέου θανατηφόρου στελέχους ιού των πτηνών

Άγνωστο παραμένει το πώς ένα ελάχιστα γνωστό στέλεχος του ιού των πτηνών, γνωστό ως H7N9, μεταδόθηκε σε δύο κινέζους άνδρες που έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή της Σαγκάης, ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία πως η θανατηφόρα ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι δύο άνδρες, ηλικίας 87 και 27 ετών, αποτελούν τα πρώτα καταγεγραμμένα ανθρώπινα θύματα του H7N9, τη στιγμή που μία γυναίκα στην κινεζική επαρχία Ανχούι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, έχοντας επίσης προσβληθεί από το εν λόγω στέλεχος του ιού των πτηνών.

Έως τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε διαγνώστηκε η πάθηση των δύο πρώτων θυμάτων, δεν ήταν γνωστό ότι ο H7N9 μπορεί να προσβάλει ανθρώπους, ενώ ακόμα ερευνώνται οι πηγές της λοίμωξης και της μετάδοσης.

«Αυτή τη στιγμή, πρόκειται για τρία μεμονωμένα κρούσματα, χωρίς αποδείξεις για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο», δήλωσε από την πλευρά του την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα, Δρ. Μάικλ Ο'Λίρι.

Παρά ταύτα, ο Δρ. Ο'Λίρι αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο H7N9 να εξελιχθεί σε έναν πραγματικό κίνδυνο για τον ανθρώπινο πληθυσμό.

«Ένας νέος ιός τείνει να είναι πιο ‘μοχθηρός’ στις αρχές. Είτε θα μετατραπεί σε έναν πραγματικά ανθρώπινο ιό, περίπτωση όπου θα πρέπει να αρχίσουμε να ασχολούμαστε μαζί του τακτικά, ή θα είναι πρωτίστως ένας ιός ζώων, απλώς με μία σπάνια ανθρώπινη περίπτωση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Ο Δρ. Ο'Λίρι προσέθεσε ωστόσο πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τα τρία περιστατικά με τα πτώματα περίπου 16.000 χοίρων, τα οποία βρέθηκαν στα ποτάμια των περιχώρων της Σαγκάης κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ