Κλείσιμο

Πιο αξιόπιστοι οι καστανομάτηδες στα μάτια των ανθρώπων

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους καστανομάτηδες ως πρόσωπα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης σε σχέση με τους γαλανομάτηδες, εκτός και αν οι γαλανομάτηδες διαθέτουν φαρδύ πρόσωπο.

Δεν είναι λόγια του αέρα αλλά λόγια που προκύπτουν από τσέχικη επιστημονική έρευνα που για πρώτη φορά συσχετίζει το χρώμα των ματιών και το σχήμα του προσώπου των ανθρώπων με τον βαθμό αξιοπιστίας τους στα μάτια των συνανθρώπων τους. 

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Κάρολος της Πράγας, με επικεφαλής τον Γιάροσλαβ Φλεγκρ, ζήτησε από μια ομάδα 238 εθελοντών να αξιολογήσουν τις φωτογραφίες 40 ανδρών και 40 γυναικών. Οι άνδρες με γαλανά μάτια και λεπτό μακρύ πρόσωπο βαθμολογήθηκαν ως λιγότερο αξιόπιστοι, αν και το ίδιο δεν φάνηκε να συμβαίνει με τα γυναικεία πρόσωπα.

Το σχήμα του προσώπου μιας γυναίκας -πέρα από τα μάτια- δεν φαίνεται να επηρεάζει την εντύπωση που σχηματίζουν οι άλλοι για το βαθμό αξιοπιστίας της. Από την άλλη, τα γυναικεία πρόσωπα κρίνονται γενικά ως πιο αξιόπιστα σε σχέση με τα ανδρικά. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με καστανά μάτια θεωρήθηκαν πρόσωπα άξια μεγαλύτερης εμπιστοσύνης. Τα πιο στρογγυλά ανδρικά πρόσωπα, με μεγαλύτερο στόμα και σαγόνι, έγιναν αντιληπτά ως πιο αξιόπιστα σε σχέση με τα πιο στενόμακρα πρόσωπα. 

Η μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι γενικότερα οι γαλανομάτηδες έχουν πιο γωνιώδη πρόσωπα, πιο μακρύ σαγόνι, πιο στενό στόμα, πιο μικρά μάτια και πιο απομακρυσμένα φρύδια. Αντίθετα, οι καστανομάτηδες τείνουν να έχουν πιο μεγάλο στόμα, πιο πλατύ σαγόνι, μεγαλύτερη μύτη και πιο σμιχτά φρύδια. Είναι αυτός ο δεύτερος συνδυασμός ματιών-προσώπου που δημιουργεί μεγαλύτερο αίσθημα εμπιστοσύνης στους άλλους, σε σχέση με τον πρώτο συνδυασμό. 
Πηγή: skai.gr