Κλείσιμο

Σκληρές φωτογραφίες στα πακέτα των τσιγάρων

Το καινούργιο στοιχείο στη νέα ευρωπαϊκή οδηγία είναι ότι για πρώτη φορά θα δούμε στην Ευρώπη να κυκλοφορούν πακέτα τσιγάρων με σκληρές φωτογραφίες πνευμόνων ή καρδιάς που έχουν υποστεί βλάβες από το κάπνισμα. Το πρότυπο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν κατά πάσα πιθανότητα η Αυστραλία, όπου ισχύουν παγκοσμίως οι αυστηρότεροι κανόνες για τις καπνοβιομηχανίες, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να τυπώνουν στα πακέτα των τσιγάρων τόσο σοκαριστικές φωτογραφίες όσο και προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις του καπνίσματος.

Η ευρωπαϊκή οδηγία που παρουσιάστηκε το μεσημέρι από τον ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας Τόνιο Μποργκ προβλέπει παράλληλα την απαγόρευση των τσιγάρων μεντόλ, αλλά και εκείνων με άρωμα γαρυφάλλου. Η οδηγία θα πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από το εθνικό δίκαιο των 27 χωρών-μελών, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει 2 χρόνια περίπου.

Δυσαρεστημένες οι γερμανικές καπνοβιομηχανίες

Αναμενόμενη η αντίδραση της Ένωσης Γερμανικών Καπνοβιομηχανιών DZV, η οποία δια του εκπροσώπου της Ντιρκ Πάνγκριτς, δηλώνει τη δυσαρέσκειά της για τα νέα μέτρα μέσω της Deutsche Welle:

"Όσα πληροφορηθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα δεν πετυχαίνουν τους στόχους που έχουν τεθεί και ότι εμείς ως καπνοβιομηχανίες δεν μπορούμε να τα αποδεχθούμε. Ο στόχος που ήταν η ενημέρωση των καταναλωτών έχει επιτευχθεί ήδη στο παρελθόν και με το παραπάνω. Στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα βρείτε πια κανέναν που να μην γνωρίζει για τις επιπτώσεις του καπνίσματος."

Πιο αποτελεσματικές οι φωτογραφίες

Γεγονός είναι ότι, τουλάχιστον στη Γερμανία, όλο και λιγότεροι νέοι καπνίζουν. Όμως κυρίως οι νέοι είναι εκείνοι που βρίσκονται στο στόχαστρο της καπνοβιομηχανίας, υποστηρίζει η Μαρτίνα Πέτσκε-Λάνγκερ επικεφαλής του τμήματος για την πρόληψη του καρκίνου στο Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο, στην Νιρεμβέργη, η οποία εμφανίζεται πεπεισμένη για το νόημα της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας:

«Οι προειδοποιήσεις είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο διότι φθάνουν άμεσα σε κάθε καπνιστή. Γνωρίζουμε επίσης ότι προειδοποιήσεις με μεγάλες φωτογραφίες όπως αυτές που προωθούνται από την Κομισιόν, γίνονται κατανοητές ευκολότερα από ότι ένα κείμενο. Και εκτός αυτού εντυπώνονται πιο εύκολα. Κυρίως νέοι, άνθρωποι με μεταναστευτικό υπόβαθρο και όσοι έχουν χαμηλό επίπεδο μόρφωσης αποκτούν από εδώ και στο εξής πρόσβαση στα προειδοποιητικά μηνύματα».

Πηγή: Julia Mahncke, Στέφανος Γεωργακόπουλος