Η σωματική άσκηση στην τρίτη ηλικία επιβραδύνει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου

Η σωματική άσκηση στα 70 προλαμβάνει ή και περιορίζει τη σταδιακή συρρίκνωση του εγκεφάλου αλλά και τα πρώτα σημάδια γεροντικής άνοιας, σύμφωνα με βρετανική επιστημονική έρευνα.

Ειδικοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών ασκούνται ήπια αλλά τακτικά εμφανίζουν μικρότερες απώλειες στο μέγεθος του εγκεφάλου τους σε σχέση με όσους αδρανούν σωματικά.

Ψυχολόγοι και νευροεπιστήμονες του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δεν διαπίστωσαν οφέλη στον  εγκέφαλο των ηλικιωμένων από τη συμμετοχή σε κοινωνικές, οικογενειακές ή άλλες δραστηριότητες που «κεντρίζουν» το νοητικό ενδιαφέρον, όπως το σταυρόλεξου ή το σκάκι.

Οι Βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνικές μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου για να καταγράψουν επί μία τριετία τον όγκο του εγκεφαλικού ιστού και την υγεία της λευκής ουσίας σε 638 συνταξιούχους 70 έως 73 ετών. Τους κατάταξαν σε κατηγορίες σωματικής άσκησης, από όσους κάνουν μόνο τις στοιχειώδεις εργασίες του νοικοκυριού έως εκείνους που πάνε συχνά στα γυμναστήρια ή συμμετέχουν σε αθλητικές ομάδες.

Η σταδιακή συρρίκνωση του εγκεφάλου συνδέεται με προβλήματα μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη λευκή ουσία του εγκεφάλου, μέσω της οποίας μεταδίδονται τα νευρωνικά εγκεφαλικά μηνύματα, από την οποία προέκυψε ότι όσοι ηλικιωμένοι ασκούνται σωματικά, έχουν λιγότερες κατεστραμμένες περιοχές σε σχέση με όσους δεν ασκούνται. Ακόμα, οι τακτικά ασκούμενοι άνω των 70 ετών έχουν περισσότερη φαιά ουσία.

Προηγούμενες μελέτες κατεδειξαν ότι η τακτική σωματική άσκηση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο των ασθενειών που εμφανίζονται συχνότερα στην τρίτη ηλικία, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, η κατάθλιψη και άλλες χρόνιες παθήσεις.
Πηγή: skai.gr