Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιώς ζητούν την παρέμβαση του ΕΟΦ για την έλλειψη του Sintrom

Μετά τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιώς και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά την άμεση παρέμβαση του ΕΟΦ για την έλλειψη του σκευάσματος Sintrom 4mg. Το φάρμακο είναι αναντικατάστατο για μεγάλη μερίδα ασθενών που πάσχουν από διαταραχές πήξης του αίματος.

Στις 28/8 ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς είχε ενημερώσει για την έλλειψη τον αν. Υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά. «Ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας σχετικά με την έλλειψη που παρατηρείται στο φάρμακο Sintrom 4mg. Φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο σε πολλές καταστάσεις και κρίνεται ως (αυστηρά) αναντικατάστατο, η χορήγηση του δεν μπορεί να διακοπεί ούτε έστω και για λίγο διάστημα λόγω ελλείψεως του. Η τιμή του είναι στα 2,54 ευρώ».

Στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς αναφερόταν ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Σύλλογος με το αντίστοιχο εμπορικό τμήμα της εταιρείας που παράγει και διακινεί Πανελλαδικά το φάρμακο τόσο προς τα φαρμακεία, όσο και προς τις φαρμακαποθήκες ενημέρωσε ότι δεν τίθεται θέμα ελλείψεως του φαρμάκου από τη δική τους πλευρά. Ωστόσο, διευκρίνιζε ότι «παρά τη δήλωση της εταιρείας ότι το φάρμακο υπάρχει ο ασθενής που το έχει ανάγκη και του το έχει συνταγογραφήση ο θεράπων ιατρός δεν το βρίσκει το τελευταίο διάστημα».

Σήμερα και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ενημερώθηκε από πολλά μέλη του ιατρούς, ότι σε πολλά φαρμακεία του Νομού Αττικής, παρατηρείται έλλειψη του σκευάσματος Sintrom 4mg, το οποίο είναι απαραίτητο και αναντικατάστατο για την αγωγή μεγάλης μερίδας ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από διαταραχές πήξης του αίματος...«

Στην ανακοίνωση του ΙΣΑ σημει'ωνεται ακόμα ότι «στη φαρέτρα των από του στόματος αντιπηκτικών φαρμάκων, η ασενοκουμαρόλη κυκλοφορεί μόνον από την εταιρεία σας και ως ιδιοσκεύασμα Sintrom 4mg είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για εκατομμύρια ασθενείς. Για το λόγο αυτό στείλαμε σχετικό έγγραφο στην Εταιρεία Novartis που παράγει και διακινεί στην ελληνική αγορά το Sintrom 4mg, όπως μας ενημερώσει για τυχόν προβλήματα στην διακίνηση του συγκεκριμένου ιδιοσκευάσματος».

Τέλος στην ανακοίνωση του ΙΣΑ επισημαίνεται ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για μεγάλη κατηγορία καρδιοπαθών από την έλλειψη αυτού του μοναδικού στην ελληνική αγορά φαρμάκου και γι αυτό άμεση πρέπει να είναι και η παρέμβαση του ΕΟΦ.
Πηγή: skai.gr