Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας Ηλικιωμένων Ατόμων με Alzheimer

Η πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ είναι εφικτή και η ριζική θεραπεία θεωρείται βάσιμα μια κοντινή προοπτική, ενώ η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση της νόσου είναι προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας και βοηθά τον ασθενή και το φροντιστή να περάσει ομαλά όλα τα στάδια της, επισήμαναν οι ειδικοί επιστήμονες στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Δήμος Αμαρουσίου πριν ένα χρόνο αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, με τη δημιουργία υποστηρικτικής δομής για την πρόληψη, αλλά και τη φροντίδα των ηλικιωμένων ατόμων που πάσχουν από τη νόσο.

Το Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας Ηλικιωμένων Ατόμων με νόσο Alzheimer Δήμου Αμαρουσίου είναι η μοναδική δομή για ανοϊκούς ασθενείς που λειτουργεί στα Βόρεια Προάστια.

«Το Κέντρο παρέχει δωρεάν διαγνωστικές, θεραπευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίας στους πάσχοντες από τη νόσο, παράλληλα με την ενημέρωση και εκπαίδευση που παρέχεται στις οικογένειές τους και στους φροντιστές τους και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι έχει αγκαλιστεί από τους ασθενείς και το περιβάλλον τους» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Η πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, Νευρολόγος, Ψυχίατρος Δρ Παρασκευή Σακκά επισήμανε ότι η υγιεινή διατροφή, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, του σωματικού βάρους, των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης, παράλληλα με τη συστηματική σωματική, αλλά και πνευματική άσκηση προστατεύουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ο υπεύθυνος του Δημοτικού Πολυιατρείου και του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Ατόμων με Alzheimer Δήμου Αμαρουσίου, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Αντώνης Παρτσινέβελος, υπογράμμισε τη σημασία της σωστής ενημέρωσης από τους ειδικούς επιστήμονες, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχει νόσος Αλτσχάιμερ ή άλλης μορφής άνοιας, αλλά να υποκρύπτεται ψυχική ή σωματική νόσος, όπως κατάθλιψη ή πάθηση του θυρεοειδούς, που η έγκαιρη διάγνωση να οδηγήσει στην αποτελεσματική θεραπεία.

Ανέφερε επίσης ότι ο Δήμος Αμαρουσίου μέσα από τις υποστηρικτικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας βρίσκεται κοντά στους πολίτες για την σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τους σε καίρια ιατρικά θέματα, με στόχο πάντα την πρόληψη.

Για τις δομές και υπηρεσίες που λειτουργούν στην Ελλάδα μίλησε η Ψυχολόγος, υπεύθυνη του προγράμματος «Φροντίδα στο σπίτι για ανοϊκούς ασθενείς».
Πηγή: skai.gr