E.coli: Στενότερη συνεργασία με το Βερολίνο ζητά η ΕΕ

Πιο στενή συνεργασία με τους ξένους εμπειρογνώμονες για τον εντοπισμό του βακτηρίου E.coli ζήτησε από τις γερμανικές αρχές ο Επίτροπος Υγείας Τζον Ντάλι, ενώ οι Βρυξέλλες εμφανίζονται ενοχλημένες από τους χειρισμούς του Βερολίνου στο θέμα.

«Υπογραμμίζω ρητά πόσο σημαντικό είναι να συνεργαζόμαστε στενά και να μοιραζόμαστε τις κοινές μας γνώσεις για να θέσουμε τέρμα το συντομότερο δυνατόν στην έξαρση της πορείας του βακτηρίου», ανέφερε ο Ντάλι σε συνέντευξή του που δημοσιεύει την Τετάρτη η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ΕΕ επιθυμεί κυρίως Aμερικανοί και Iάπωνες εμπειρογνώμονες να συνεργαστούν για τον εντοπισμό της προέλευσης της μόλυνσης. Ευρωπαίοι διπλωμάτες επικρίνουν εξάλλου το ερωτηματολόγιο στο οποίο υποβάλλουν τους ασθενείς οι γερμανικές αρχές. Οι διπλωμάτες το χαρακτηρίζουν «ιδιαίτερα περιοριστικό» καθώς επικεντρώνεται σε ορισμένους τύπους λαχανικών, γράφει η Die Welt.

Υπενθυμίζεται ότι ένα σπάνιο και ιδιαίτερα μολυσματικό στέλεχος του βακτηρίου E-coli έχει προκαλέσει το θάνατο 24 ανθρώπων, 23 στη Γερμανία και ενός στη Σουηδία.

Θετική στο βακτήριο Ε.coli βρέθηκε 53χρονη γυναίκα από τη Γερμανία που ήρθε για διακοπές στους Παξούς την περασμένη βδομάδα.

Το βακτήριο E.coli προκάλεσε δύο νέα θύματα στη Γερμανία, ανεβάζοντας σε 25 το συνολικό απολογισμό των νεκρών, οι 24 από τους οποίους καταγράφηκαν στη Γερμανία.

Άγνωστη η πηγή

Στο μεταξύ, ανώτατος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι «μπορεί ποτέ να μην μάθουμε ποτέ την αιτία της επιδημίας με το βακτηρίδιο E. Coli στη Γερμανία».

Όπως είπε ο Γκιουνέλ Ροντιέ, επικεφαλής του τμήματος μεταδοτικών νόσων του Οργανισμού, οι επιστήμονες θα πρέπει να εξακριβώσουν το αίτιο μέσα σε μια εβδομάδα από την εμφάνιση των κρουσμάτων. Μετά απ' την πρώτη εβδομάδα είναι δύσκολη η σύνδεση των ασθενών με τα τρόφιμα που έφαγαν, καθώς τα μολυσμένα λαχανικά θα έχουν πλέον εξαντληθεί από την αγορά.
Πηγή: skai.gr