Κλείσιμο

Νέες κλίνες σε ΜΕΘ ανήγγειλε η υπουργός Υγείας

Το άνοιγμα 60 κρεβατιών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μέσα στις επόμενες 20 μέρες ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε συνέντευξη Τύπου. Για τη στελέχωση των επιπλέον κλινών θα έχουν προσληφθεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 611 νοσηλευτές και 13 γιατροί. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες αναγκές που έχουν δημιουργηθεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, λόγω της νέας γρίπης.

Η υπουργός Υγείας απηύθυνε για ακόμη μία φορά έκκληση να εμβολιαστεί ο κόσμος για τον ιό Η1Ν1 καθώς τις τελευταίες μέρες καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων από τη νέα γρίπη, με το 20% των ασθενών που καταλήγουν είναι κατ' τ' άλλα υγιείς.

Όπως, όμως, διευκρίνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης, Ελένη Γιαμαρέλλου, πολλοί ασθενείς δεν θα είχαν επιπλοκές αν επισκέπτονταν αμέσως τον γιατρό τους και λάμβαναν εγκαίρως αντιική αγωγή. Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εμβόλιο κατά του ιού Η1Ν1 είναι αυτό που θα προστατέψει το γενικό πληθυσμό αλλά κυρίως τις ομάδες υψηλού κινδύνου από τις επιπλοκές της νέας γρίπης.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι στη χώρα μας διανύουμε την πρώτη εβδομάδα μετά την κορύφωση του πανδημικού κύματος το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει σε περίπου τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους γιατρούς, ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί καθώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κι άλλο πανδημικό κύμα της νέας γρίπης τον Φεβρουάριο.

Πάντως, η δημιουργία ασπίδας κατά της νέας γρίπης μέσω του μαζικού εμβολιασμού έχει αποτύχει.

Ενώ ο στόχος για την προστασία του γενικού πληθυσμού ήταν να εμβολιστεί το 50% των κατοίκων της χώρας, μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί μόλις το 3%.

Όσον αφορά τις παρενέργειες του εμβολίου, στον ΕΟΦ έχουν γίνει 850 αναφορές.

Από αυτές το 99% αφορά ήπιες παρενέργειες, όπως πόνος στο χέρι, ψευδή συμπτώματα γρίπης και ναυτία. 
Πηγή: Ορσαλία Φυτά