Κλείσιμο

Ζητείται εμβόλιο κατά της... σύγχυσης

Σύγχυση προκαλεί ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη στη χώρα μας, καθώς ευπαθείς ομάδες, γονείς, αλλά κυρίως γιατροί και νοσηλευτές εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί, υποστηρίζοντας ότι το εμβόλιο παρασκευάστηκε πάρα πολύ γρήγορα, ενώ επί της ουσίας οι κλινικές μελέτες ακόμα συνεχίζονται. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, αρκετοί παιδίατροι αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο.

Ο μαζικός εμβολιασμός γιατρών και νοσηλευτών ξεκινά στις 16 Νοεμβρίου και στις 23 Νοεμβρίου ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 η υπουργός Υγείας κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη είναι προαιρετικός και τόνισε ότι υπάρχει συναντίληψη στην επιστημονική κοινότητα για το εάν θα πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός. Σημείωσε, πάντως, ότι θα ήταν ασφαλέστερο να ακολουθούμε στη χώρα μας την επίσημη ενημέρωση Οργανισμών, όπως του ΠΟΥ και του ΕΟΦ.

Ακόμα, η υπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο εμβόλια, με τα ίδια χαρακτηριστικά, εν αντιθέσει με τη Γερμανία, όπου κυκλοφορούν διαφορετικά είδη εμβολίων.

Από την πλευρά του ο καθηγητής επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ, κ. Δημήτρης Τριχόπουλος ανέφερε στο ΣΚΑΪ 100,3 ότι υπάρχουν υποδείξεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι ο εμβολιασμός πρέπει να εφαρμοστεί και ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Αναφερόμενος στις παρενέργειες του εμβολίου ο κ. Τριχόπουλος είπε ότι υπάρχει πιθανότητα 1% για κάποια ήπια αλλεργική αντίδραση, όπως οίδημα και ερυθρότητα.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ τόνισε ότι ο τυχόν κίνδυνος από το εμβόλιο είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο της γρίπης, η οποία μπορεί να αποδειχτεί σοβαρή.

Είπε ακόμα ότι το εμβόλιο του πνευμονιόκοκου προστατεύει περίπου αάτά 30% ή και παραπάνω.
Πηγή: skai.gr