Βρετανία: Μαζικός εμβολιασμός κατά της γρίπης Α

Ξεκινά την Τετάρτη, στη Βρετανία, το πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες και αυτοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Περισσότεροι από 100 θάνατοι που σχετίζονται με την γρίπη έχουν καταγραφεί στη Βρετανία και οι μαζικοί εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων στη διάρκεια του χειμώνα.

" Είναι η πρώτη πανδημία για την οποία διαθέτουμε εμβόλιο για να προστατέψουμε τους ανθρώπους" δήλωσε ο Λίαμ Ντόναλντσον, επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας.

" Απευθύνω έκκληση σε όλους που ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας να εμβολιαστούν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κλινικούς κινδύνους να προσβληθούν από τη νέα γρίπη και τις επιπλοκές που πιθανόν να προκύψουν από αυτή", πρόσθεσε ο ίδιος.

Το νοσοκομειακό προσωπικό είναι το πρώτο που θα εμβολιαστεί για να προστατευθεί από τυχόν προσβολή του από τον ιό και για πιθανή μετάδοση του στους ασθενείς. Στη συνέχεια θα εμβολιαστούν περίπου δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση επίσης σχεδιάζει να επεκτείνει τον εμβολιασμό σε ομάδες υψηλού κινδύνου οι οποίες θα περιληφθούν στην πρώτη φάση του προγράμματος εμβολιασμού καθώς επίσης και σε όλους τους γιατρούς γενικής ιατρικής.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται τα βρέφη άνω των 6 μηνών, όλες οι έγκυοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Συνολικά, περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στη σειρά για την πρώτη φάση του εμβολιασμού η πλειοψηφία των οποίων χρειάζεται μόνο μια δόση του εμβολίου.


Πηγή: skai.gr