Κλείσιμο

Θεσσαλονίκη: Θάβεται για να προστατευθεί ο ναός της Αφροδίτης - Πώς ήταν o ναός (φωτό)

Να προστατεύσει σε πρώτη φάση, και κατόπιν να αναδείξει ένα «πραγματικό στολίδι» επιχειρεί το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας από την Πέμπτη τις εργασίες κατάχωσης του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται ο Ναός της Αφροδίτης, στην πλατεία Αντιγονιδών στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το voria.gr το εμβληματικό αρχαιολογικό μνημείο σώθηκε όχι μία αλλά δύο φορές καθώς στο παρελθόν κινδύνεψε να γίνει πάρκινγκ ή οικοδομή. Παράλληλα, δεδομένης της τοποθεσίας του αλλά και της κατάστασης των όμορων οικοδομών, η Εφορεία έχει κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα για τον κίνδυνο να καταστραφούν τα κομμάτια του Ναού της Αφροδίτης, αν δεν γίνουν εργασίες αντιστήριξης των δύο οικοδομών και των πρανών.


Σάκοι με χώμα θα καλύψουν τη βάση του ναού - κίονες και άλλα ευρήματα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο - προκειμένου να πατούν τα οχήματα χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για το Ναό. Ταυτόχρονα με αυτή την εξέλιξη, δρομολογείται η εκπόνηση μελετών έτσι ώστε να αναπλαστεί το συγκεκριμένο σημείο για να αναδειχθεί ο Ναός της Αφροδίτης αλλά και να σταματήσει να γίνεται σκουπιδότοπος.

Από τη διαδικασία των εργασιών δεν έλειψαν οι αντιδράσεις πολιτών που εκφράζουν την ανησυχία τους για την πιθανή κάλυψη του Ναού. «Δεν κρύβουμε το μνημείο, αντίθετα προσπαθούμε να το αναδείξουμε γιατί μιλάμε για πραγματικό στολίδι», ξεκαθαρίζει πάντως ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σκιαδαρέσης.
 


Πηγή: voria.gr

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΚΑΣ