Κακοκαιρία «Ελπίς»: Χιονιάς στην Αθήνα μέχρι τη θάλασσα τη Δευτέρα- Οι προβλέψεις για όλη τη χώρα

Πυκνές χιονοπτώσεις και κρύο φέρνει σε λίγες ώρες η κακοκαιρία «Ελπίς» που ήδη σαρώνει τη χώρα ενώ ειδικά τη Δευτέρα τα φαινόμενα θα ενταθούν με το χιόνι να φθάνει στο κέντρο της Αθήνας και μέχρι τη θάλασσα. Στην  Αττική ο χιονιάς θα αρχίσει να απομακρύνεται τις πρωινές ώρες της Τρίτης. 

 Όπως τόνισε η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ Ιωάννα Τσικουδή η  μεγάλη ψυχρή εναέρια μάζα βρίσκεται πάνω από τη χώρα μας θα επιμείνει και αύριο Δευτέρα, με επέκταση και δυτικότερα και αυτή θα είναι και η κορύφωση της κακοκαιρίας. 

Πάρος

Την Τρίτη θα υποχωρήσει λίγο από τα δυτικά, ενώ την Τετάρτη το κύμα κακοκαιρίας σταδιακά θα αρχίσει να φεύγει , ενώ παρόλο που θα ανέβουν οι  μέγιστες θερμοκρασίες, ωστόσο ο παγετός θα παραμείνει στα ηπειρωτικά κατά τόπους έως και το τέλος της εβδομάδας. 

Στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο έχουν αρχίσει να πυκνώνουν οι χιονοπτώσεις , και μέχρι και τις 6 ξημερώματα της Δευτέρας θα φτάσει σε Ανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια, Σποράδες, Ανατολική Θεσσαλία και τα νοτιότερα τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας. Λίγο αργότερα, περίπου από τις 9 με 11 το πρωί, θα έρθει η κορύφωση, φθάνοντας στην Αττική ειδικά στις 12 και θα δούμε χιόνια ακόμα και στις παραλίες, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Σποράδες καθώς και Ανατολική Πελοπόννησο λιγότερο κατά τόπους στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας τα φαινόμενα θα συνεχιστούν Εύβοια, Αττική, Σποράδες,  Ανατολική Πελοπόννησος Κρήτη και Δωδεκάνησα, όπου θα υπερισχύσουν χιονόνερο και η βροχή. 

Πάρος

Το μεσημέρι της Τρίτης θα ξαναμπεί η κακοκαιρία εντός Αιγαίου και την Κρήτη, θα «καθαρίσουν» τα ηπειρωτικά. Το βράδυ της Κρήτης θα μειωθεί ο χιονιάς και την Τετάρτη θα σταματήσουν τα χιόνια αλλά να μείνει το κρύο. 

 Σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης προειδοποίησε ότι Δευτέρα και την Τρίτη αναμένονται πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με πρωτόγνωρες πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της χώρας που συνήθως δεν υπάρχουν ανάλογα καιρικά φαινόμενα. 

«Το φαινόμενο από βόρεια θα αρχίσει από απόψε αργά γι αυτό ανεξαρτήτως του καιρού αυτή τη στιγμή όλοι θα πρέπει να είναι  έτοιμοι και να ξέρουν ότι μπορεί να υπάρξει απρόοπτη αλλαγή του καιρού», επισήμανε ο υπουργός. Ιδιαίτερα για την Αττική, όπως είπε, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΜΥ τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα από την αρχική εκτίμηση των μετεωρολόγων δηλαδή από νωρίς το μεσημέρι αύριο, Δευτέρα.


 «Η απότομη αλλαγή του καιρού πρέπει να μας προβληματίσει πολύ στις μετακινήσεις μας γιατί μπορεί να φύγουμε με αίθριο καιρό αλλά όταν επιστρέφουμε να είναι πολύ διαφορετικές οι συνθήκες. Αυτή η ισχυρή σύσταση στους πολίτες συνοδεύεται από σύσταση ότι σε πολλές περιοχές η κίνηση στους δρόμους θα χρειάζεται αντιολισθητικές αλυσίδες», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

  Επιπλέον στο επίκεντρο της σύσκεψης συζητήθηκε η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων αλλά και η δυνατότητα να υπάρχει ρεύμα ακόμα και στο πιο μικρό χωριό.      
 

Πάρος 

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr