Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών ζητά μέτρα ασφαλείας μετά την επίθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών

Παράλληλα, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας καταδικάζει την επίθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών

Σπασμένη γυάλινη πόρτα εφετείο Αθηνών
Συνοπτικά από ΣΚΑΪ AI toggle
  • Άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στην κεντρική είσοδο του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών το βράδυ του Σαββάτου 25.4.2026, θραύοντας υαλοπίνακες και εκτοξεύοντας μπογιές.
  • Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών καταγγέλλει την έλλειψη επαρκών μέτρων φύλαξης στα Διοικητικά Δικαστήρια και ζητά άμεση λήψη μέτρων προστασίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
  • Η Ένωση υπογραμμίζει ότι ενώ η κοινωνική αντίδραση σε δικαστικές αποφάσεις είναι θεμιτή, η βία και οι βανδαλισμοί στα δικαστικά κτίρια δεν μπορούν να γίνονται ανεκτοί.

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών με αφορμή τις φθορές που προκάλεσαν άγνωστοι στην κεντρική είσοδο του κτιρίου του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (25.4.2026), «καταγγέλλει εκ νέου την έλλειψη επαρκών μέτρων φύλαξης στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας και καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει άμεσα στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας, προκειμένου να αποτραπούν ανάλογα περιστατικά».

Ακόμη, η Ένωση επισημαίνει σε ανακοίνωσή της: «Η διαφωνία, ακόμα και η έντονη κοινωνική αντίδραση απέναντι σε δικαστικές αποφάσεις, είναι θεμιτή σε μια δημοκρατική κοινωνία. Ωστόσο, η βία καθώς και οι βανδαλισμοί σε δικαστικά κτίρια δεν μπορεί να γίνονται ανεκτά».

Όπως είναι γνωστό, μετά από επιδρομή αγνώστων, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην κεντρική είσοδο του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Οι δράστες έθραυσαν τους υαλοπίνακες της εισόδου με βαριοπούλα και εκτόξευσαν μπογιές στον εξωτερικό χώρο.

Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ καταδικάζει την επίθεση αγνώστων στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών    

Παράλληλα, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας καταδικάζει την πρόσφατη βίαιη επίθεση και τις υλικές ζημιές που προξένησαν άγνωστοι στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Ακόμη, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «το φρόνημα, η ευπρέπεια και η επαγγελματική ακεραιότητα του δικαστικού σώματος δεν κλονίζονται από εξωτερικές πιέσεις, εκβιασμούς ή βίαιες ενέργειες -η προσήλωση των δικαστικών λειτουργών στην αποστολή τους να απονέμουν δικαιοσύνη παραμένει ακλόνητη και απαρέγκλιτη».

Επίσης, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ επισημαίνει «την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων υψηλού επιπέδου» γύρω από τα δικαστικά Μέγαρα.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, έχει ως εξής:

«Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πρόσφατη βίαιη επίθεση και τις εκτεταμένες καταστροφές που προξένησαν άγνωστοι στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Τέτοια απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα περιστατικά συνιστούν όχι μόνον ωμή προσβολή της λειτουργίας του Κράτους Δικαίου, αλλά και βαθύτατη προσβολή της ίδιας της έννοιας της Δικαιοσύνης ως δημοσίου αγαθού και κοινής βάσης της κοινωνικής συμβίωσης.

Οι δικαστές, διαχρονικώς και αταλάντευτα, έχουν επιδείξει αδιάλειπτη αφοσίωση στην υπεράσπιση του θεσμικού ρόλου τους και στην ανεξάρτητη εφαρμογή του νόμου. Το φρόνημα, η ευπρέπεια και η επαγγελματική ακεραιότητα του δικαστικού σώματος δεν κλονίζονται από εξωτερικές πιέσεις, εκβιασμούς ή βίαιες ενέργειες· η προσήλωση των δικαστικών λειτουργών στην αποστολή τους να απονέμουν δικαιοσύνη παραμένει ακλόνητη και απαρέγκλιτη.

Καλούμε τις αρμόδιες κρατικές αρχές να προβούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην πλήρη εξακρίβωση των περιστατικών, την ταχεία ταυτοποίηση και σύλληψη των υπαιτίων, καθώς και την παραπομπή τους ενώπιον της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, ζητούμε την άμεση αποκατάσταση των υλικών βλαβών και την ανάληψη όλων των απαραίτητων διοικητικών και τεχνικών πρωτοβουλιών για την επαναφορά της ομαλής λειτουργίας του Δικαστηρίου.

Τέλος, επισημαίνουμε την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων υψηλού επιπέδου: ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας γύρω από τα δικαστικά κτίρια, βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ αστυνομικών και δικαστικών αρχών, καθώς και συστηματική αξιολόγηση και αναβάθμιση των πρωτοκόλλων προστασίας των λειτουργών της Δικαιοσύνης. Η διασφάλιση της ανεμπόδιστης άσκησης της δικαστικής λειτουργίας και της φυσικής ασφάλειας των δικαστών αποτελεί κοινό δημοκρατικό καθήκον».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
1 0 Bookmark