Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής στον ΣΚΑΪ: Εντός 6 μηνών η απάντηση για χορήγηση ασύλου (audio)

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εξέτασης για χορήγηση ασύλου, σε χρονικό διάστημα 6 μηνών, γνωστοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100.3, ο Μάνος Λογοθέτης, Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής.

«Πρέπει το πολύ σε 6 μήνες οι περισσότεροι (αιτούντες) να έχουν πάρει απάντηση για το αν δικαιούνται άσυλο» εξήγησε ο κος Λογοθέτης, υπενθυμίζοντας πως αυτή είναι εξάλλου και η ευρωπαϊκή πρακτική και επισημαίνοντας πως δεν εξυπηρετεί κανέναν οι αιτούντες άσυλο να βρίσκονται σε μια μόνιμη κατάσταση αναμονής.
 
Σύμφωνα με τον κο Λογοθέτη, στο σύνολο των αφίξεων υπάρχουν τόσο πρόσφυγες όσο και μετανάστες. «Για εμάς είναι όλοι αιτούντες άσυλο», τόνισε διευκρινίζοντας πως υπάρχει διαδικασία εξέτασης του αν όντως το δικαιούνται ενώ αντιπαρέβαλε πως στην προηγούμενη κατάσταση εντός εισαγωγικών όλοι αντιμετωπίζονταν πως πρόσφυγες.

Aκούστε το ηχητικό

«Αυτή ήταν η γραμμή, λίγοι ήταν οι μετανάστες».
 
Όπως εξήγησε, η διαδικασία ασύλου έχει αλλάξει πλέον ως προς πολλά αλλά χρειάζεται να αλλάξουν ακόμη περισσότερο.

«Είναι σίγουρο ότι μια διαδικασία η οποία εφαρμόζεται αναδεικνύει και μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να διορθωθούν», είπε ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση είναι σε κάθε περίπτωση ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα.

« Γίνονται επιστροφές. Ογδόντα σε ένα μήνα σε σχέση με τις 300 επί του συνόλου του έτους» είπε προσθέτοντας πως το σύστημα δεν έχει να κάνει με το αν έρχονται τόσοι όσοι ακριβώς θα έφευγαν.

Ο κος Λογοθέτης τόνισε πως πρόθεση είναι το 60 τοις εκατό των αιτήσεων να έχει εξεταστεί σε διάστημα έξι μηνών, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή τακτική ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επιδίωξη για βελτίωση των δομών διαμονής προκειμένου να προσφέρουν στους φιλοξενούμενους ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση.

Ο ειδικός γραμματέας υποδοχής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ζήτημα ελέγχου του έργου των ΜΚΟ αναφερόμενος στην πρόθεση για δημιουργία Μητρώου Εργαζομένων και Εθελοντών στις ΜΚΟ αλλά θέσης Ειδικού Γραμματέα που θα έχει επιφορτιστεί ειδικά με τον έλεγχο αυτού.

Ακούστε ζωντανά τον ΣΚΑΙ 100.3

Πηγή: skai.gr