Κλείσιμο

Πλημμελήματα για το ναυάγιο του «Σάμινα»

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου, με το οποίο οι κατηγορούμενοι παραπέμπονταν για κακουργηματικές πράξεις.
Αλλοι δύο κατηγορούμενοι, ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος, οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει αίτηση αναίρεσης, παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος.
Ειδικότερα, αναιρέθηκε το εφετειακό βούλευμα ως προς τον Α‹ μηχανικό Γ. Σκιαδαρέση, τον ύπαρχο Γ. Τριαντάφυλλο, τον ασυρματιστή Δ. Τσούμα και τους Ν. Βικάτο και Κ. Κληρονόμο από την πλευρά της πλοιοκτήτριας εταιρείας του Σάμινα (MINOAN FLYING DOLPHINS). Με το αναιρούμενο βούλευμα όλοι παραπέμπονταν σε βαθμό κακουργήματος, ενώ τώρα παραπέμπονται σε βαθμό πλημμελήματος. Ο πλοίαρχος Β. Γιαννακής και ο υποπλοίαρχος Α. Ψυχογιός δεν είχαν υποβάλει αίτηση αναίρεσης, και έχουν παραπεμφθεί σε βαθμό κακουργήματος.
Ως προς το πλήρωμα, ο Αρειος Π αναίρεσε το εφετειακό βούλευμα για όλα τα αδικήματα. Αντιθέτως, για τους εκπροσώπους της πλοιοκτήτριας εταιρείας, οι οποίοι δεν προσέβαλαν το εφετειακό βούλευμα ως προς αυτά τα πλημμελήματα (έλλειψη ηλεκτρονικού συστήματος, κλπ.), ο ΑΠ αναίρεσε το εφετειακό βούλευμα μόνο για την έκθεση σε κίνδυνο κατά συρροή και ενδεχόμενο δόλο. Παράλληλα, ως προς τους δύο εκπροσώπους της εταιρείας, ο ΑΠ απέρριψε τις αναιρέσεις τους για το σκέλος που αφορά την πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση, καθώς έκρινε ότι το παραπεμπτικό βούλευμα έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Ο ΑΠ έκρινε ότι το βούλευμα του Εφετείου Αιγαίου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που αφορούν τον ενδεχόμενο δόλο, και δεν μνημόνευσε πραγματικά περιστατικά που να δικαιολογούν το στοιχείο του ενδεχόμενου δόλου. Κατόπιν αυτών, ο ΑΠ παράπεμψε το βούλευμα στο Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου για νέα κρίση σχετικά με την απόδοση ευθυνών στους κατηγορουμένους.
Πηγή: skai.gr