Κήρυγμα με νόημα από τον Αρχιεπίσκοπο

Κήρυγμα με πολλούς αποδέκτες από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο κατά τη χειροτονία του νέου μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως. Τόνισε ότι ο εκκλησιαστικός ηγέτης, ιδιαίτερα στις ευαίσθητες περιοχές της πατρίδας μας, είναι ο στρατιώτης της εθνικής μας ιδέας και τηρητής της ελληνορθοδόξου παραδόσεως προσθέτοντας ότι είναι εκείνος που διαθέτει ηθικό ανάστημα, που δεν κάμπτεται από εκβιασμούς και πιέσεις, στέκεται πάνω από τις ανθρώπινες μικρότητες.
Ο κ. Χριστόδουλος επεσήμανε ότι οι μητροπόλεις των λεγόμενων Νέων Χωρών αποτελούν από το 1928 αναπόσπαστο τμήμα της Εκκλησίας της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι ο σύνδεσμος του νέου μητροπολίτη με το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι αυτονόητος. Αναφορικά με τις κατηγορίες ορισμένων αρχιερέων- ότι η εκλογή των νέων μητροπολιτών έγινε με πραξικοπηματικό τρόπο-, είπε ότι η σύγκληση της Ιεραρχίας ήταν νόμιμη.
> Η στάση της κυβέρνησης

«Η κυβέρνησή μας υποστηρίζει παγίως και σαφώς ότι η πολιτεία δεν πρέπει να αναμειγνύεται στα εσωτερικά της εκκλησίας και οφείλει να τηρεί τους νόμους». Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσέθεσε πως η κυβέρνηση θα τηρήσει τους νόμους για την έκδοση των απαραίτητων προεδρικών διαταγμάτων.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, επισημαίνοντας ότι η σύγκρουση θα έχει επιπτώσεις στην ορθοδοξία και τον ελληνισμό.
> Η απάντηση του Φαναρίου

Εν τω μεταξύ, σε βαρύ κλίμα αναμένεται να συνεδριάσει, την Παρασκευή και το Σάββατο, η διευρυμένη σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη συμμετοχή ιεραρχών απ‹ όλο τον κόσμο, μετά την απόφαση της Ελλαδικής Εκκλησίας να προχωρήσει στην εκλογή των μητροπολιτών των λεγόμενων Νέων Χωρών.
Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου ενδέχεται να επισκεφθεί την Αθήνα, προκειμένου να ενημερώσει στελέχη της κυβέρνησης για τις αποφάσεις της Συνόδου. Το Φανάρι έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα διακόψει την κοινωνία με τον κ. Χριστόδουλο, δηλαδή κάθε εκκλησιαστική και λειτουργική σχέση μαζί του και δε θα τον αναγνωρίζει ως αρχιεπίσκοπο και πρόεδρο της Συνόδου στις μητροπόλεις του, ανά τον κόσμο.
Εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εγκυρότητας των εκλογών.
Πηγή: skai.gr