Αγροτικών κινητοποιήσεων συνέχεια

Ηλεκτρισμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι διαμαρτύρονται από το πρωί για την καθυστέρηση στην επιδότηση του ελαιολάδου.
Στο Αίγιο οι αγρότες της Αχαΐας, παρέμειναν μέχρι αργά συγκεντρωμένοι, έξω από την Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών, που βρίσκεται κοντά στην εθνική Πατρών -Κορίνθου.
Νωρίτερα αφέθηκαν ελεύθεροι οι τέσσερις συνάδελφοί τους, που συνελήφθησαν όταν επιχειρήθηκε ο αποκλεισμός της εθνικής Πατρών - Κορίνθου. Δημιουργήθηκε ένταση, ενώ τα ΜΑΤ απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.
Οι ελαιοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για τις περικοπές στην επιδότηση του ελαιολάδου και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Ζητούν την άμεση καταβολή τους για το σύνολο της παραγωγής και καθιστούν σαφές ότι δεν πρόκειται να μείνουν σε ήπιες μορφές κινητοποιήσεων, αλλά να προχωρήσουν ακόμα και στον αποκλεισμό κομβικών σημείων των δύο εθνικών οδών.
Εν τω μεταξύ,οι ελαιοπαραγωγοί της Εύβοιας δίνουν παράταση 10 ημερών στην κυβέρνηση, απειλώντας οτι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα επανέλθουν δυναμικότερα, αποκλείοντας την εθνική οδό Αθηνών -Λαμίας, στο ύψος της Χαλκίδας.
Ψήφισμα με τα αιτήματά τους επέδωσαν στο νομάρχη Μαγνησίας παραγωγοί του Αλμυρού και του Πηλίου.
«Ζητάμε το 100% των επιδοτήσεων και όχι το 60% που μας δίνει ο υφυπουργός Γεωργίας, Βαγγέλης Αργύρης», δήλωσε ο Γιάννης Σκούντζος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Ελαιοπαραγωγών Αιγίου, προαναγγέλλοντας δυναμικότερες κινητοποιήσεις.
«Έχουμε φθάσει σε αδιέξοδο», δήλωσε ο επικεφαλής των ελαιοπαραγωγών Χαλκίδας, Ταξιάρχης Κόκκινος.

Αναβρασμός για την επιδότηση

Η ύπαιθρος και ειδικά η Πελοπόνησσος βρίσκεται σε αναβρασμό με αφορμή την καταβολή της περυσινής επιδότησης του ελαιολάδου, εδώ και τουλάχιστον 4 μήνες. Αιτία, η προσπάθεια του υπουργείου Γεωργίας να συμμαζέψει κατά κάποιο τρόπο την ιδιαίτερα υψηλή παραγωγή της περιόδου 2002-2003 ώστε να βγει αξιοπρεπής επιδότηση για τους παραγωγούς.
Έτσι σε μια ιδιαίτερα καλή χρονιά από πλευράς παραγωγής, το πλαφόν των 419 χιλ. τόνων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποχρέωσε τις υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας να διεξάγουν ιδιαίτερα αυστηρούς ελέγχους στις δηλώσεις των παραγωγών ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος τεχνικού φουσκώματος της παραγωγής. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Γεωργίας κατάφερε να περιορίσει την παραγωγή στους 458 χιλ. τόνους που εξασφάλιζαν μια αρκούντως ικανοποιητική επιδότηση για τους παραγωγούς.
Αυτή η εξέλιξη όμως είχε ως αποτέλεσμα να περικοπεί η επιδότηση σε 107 χιλ. περίπου παραγωγούς επί συνόλου 586 χιλ. που δήλωσαν τη σοδειά τους.
Από τη στιγμή εκείνη και μετά και ξεκίνησε ένα απίστευτο γαϊτανάκι διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης για το αν θα πρέπει να ακολουθηθεί σκληρή γραμμή και κατά την εξέταση των ενστάσεων ή όχι, ανάμεσα στα θεσμοθετημένα όργανα των αγροτών και το υπουργείο Γεωργίας, υπό την πίεση πάντα των τοπικών κοινωνιών κυρίως της Πελοποννήσου οι οποίες σε τακτά διαστήματα και ανά περιοχές προχωρούσαν σε κινητοποιήσεις, με προσωρινούς αποκλεισμούς δρόμων.
Έπρεπε η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο και υπό την πίεση της κινητοποίησης των αγροτών στην Αιγιαλεία, για να υπογράψει τελικά χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης την σχετική απόφαση για την υποβολή των ενστάσεων, τις οποίες οι παραγωγοί από σήμερα θα μπορούν να υποβάλλουν στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Ωστόσο παραμένει άγνωστο ποιά γραμμή θα ακολουθήσει το υπουργείο Γεωργίας, την αυστηρή της περικοπής της επιδότησης ή την χαλαρή της καταβολής του συνόλου της επιδότησης σε μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών.
Πηγή: skai.gr