Ελλήνων Πάσχα

Ο καλός καιρός βοήθησε και φέτος στο παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία.

Τα έθιμα διατηρούνται στις περισσότερες περιοχές. Συνήθειες περασμένες από το χωνευτήρι του χρόνου. Όλα μαζί καταγράφονται στα Έθιμα της ελληνικής πασχαλιάς.

Στην Κύθνο, το πιο εντυπωσιακό έθιμο του νησιού είναι αυτό της "Κούνιας".

Την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία του νησιού, στήνεται μία κούνια, στην οποία κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές.

Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο.

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου επικρατεί το έθιμο του "συχώριου", δηλαδή όλοι όσοι έχουν πεθαμένους συγγενείς φέρνουν στην εκκλησία ψητά, κρασί και ψωμί, τα οποία έχει "διαβάσει" ο παπάς, τα προσφέρουν στους επισκέπτες και στους κατοίκους του νησιού.

Η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα γιορτάζεται... εκκωφαντικά.

Μόλις τελειώνει η ακολουθία στη Μητρόπολη, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες στους δρόμους, στάμνες, γεμάτες με νερό.

Τη συντριβή των πήλινων δοχείων ακολουθούν χειροκροτήματα και επιφωνήματα ενθουσιασμού.

Ένας ρουκετοπόλεμος που κρατά τουλάχιστον δυο αιώνες, από την εποχή της τουρκοκρατίας, ανάμεσα στις ενορίες Αγίου Μάρκου, Παναγιάς Ερυθιανής, αναβιώνει κάθε χρόνο με το Χριστός Ανέστη στη Χίο. Στόχος το καμπαναριό της αντίπαλης ενορίας.

Έθιμο αμφιλεγόμενο καθώς συχνά αφήνει πίσω του σοβαρούς τραυματισμούς, δεν παύει ωστόσο να είναι ιδιαίτερα φαντασμαγορικό.

Νίτρο θειάφι και κάρβουνο περιλαμβάνει η γόμωση της χιώτικης ρουκέτας προκαλώντας ζημιές στα σπίτια που βρίσκονται εντός του πεδίου βολής.

Νικήτρια ενορία ανακηρύσσεται εκείνη που εκτόξευσε με επιτυχία τις περισσότερες ρουκέτες.

Ακολουθώντας τη συνταγή των Ελλήνων αγωνιστών, οι οποίοι κατά την τουρκοκρατία χρησιμοποιούσαν τις σαΐτες για να τρομάζουν τα άλογα του τουρκικού ιππικού, οι Καλαματιανοί τηρούν πιστά την παράδοση, γεμίζοντας χαρτονένιους σωλήνες με μπαρούτι.

Ο ειρηνικός σαϊτοπόλεμος εξελίσσεται το βράδυ της Ανάστασης.

Η προετοιμασία όμως ξεκινά αρκετές εβδομάδες πριν και οι μεγαλύτεροι μυούν τους νεότερους στα μυστικά της σαίτας.
Πηγή: skai.gr