Στην Θεσσαλονίκη το δεύτερο κύμα από την Μόρια, ανησυχίες για τη Νέα Καβάλα

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποβιβάστηκαν το πρωί 722 πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνταν μέχρι πρότινος στον καταυλισμό της Μόριας, καθώς ολοκληρώνεται σήμερα το πρώτο κύμα μεταφορών αιτούντων άσυλο από την Λέσβο προς την ηπειρωτική χώρα.

Σύμφωνα με τις Αρχές 379 πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν με λεωφορεία στην δομή της Νέας Καβάλας, στο Κιλκίς, η οποία μαζί με τους χθεσινούς αφιχθέντες θα λάβει συνολικά 1.021 άτομα.

Οι υπόλοιποι 343 θα οδηγηθούν σε άλλες δομές που βρίσκονται στην βόρεια Ελλάδα.

Ωστόσο, ήδη υπάρχουν ανησυχίες για τις δυνατότητες της Νέας Καβάλας να καλύψει τις ανάγκες τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η υδροδότηση. Η περιοχή βασίζεται σε αντλιοστάσιο, όμως ήδη έχει καταγραφεί λειψυδρία σε αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες, ειδικά σε αρμεκτήρια, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες.

Ο δήμαρχος Παιονίας έχει επισημαίνει επίσης ότι θα υπάρχει πρόβλημα και στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Υπάρχουν κυβερνητικά σχέδια για χρήση στρατοπέδων και ξενοδοχείων για την στέγαση αδιευκρίνιστου αριθμού αιτούντων άσυλο, όμως δεν είναι σαφές πότε θα ενεργοποιηθούν αυτά.

Σύμφωνα με την αποστολή του ΣΚΑΪ στην Μόρια επί του παρόντος δεν σχεδιάζονται περαιτέρω μεταφορές από την Μόρια προς τα ηπειρωτικά, όμως η κατάσταση ενδέχεται να αλλάξει εάν οι αυξημένες ροές από τα τουρκικά παράλια συνεχιστούν τις επόμενες ώρες και ημέρες.
Πηγή: skai.gr