Κωνσταντόπουλος στον ΣΚΑΪ: Χαριστική η απόφαση για Κορκονέα (Video)

Την δριμεία κριτική του Νίκου Κωνσταντόπουλου προκάλεσε η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας που «έσπασε» τα ισόβια για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ο συνήγορος της οικογένειας Γρηγορόπουλου με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ κατηγόρησε τους δικαστές για σκοπιμότητες και τον Επαμεινώνδα Κορκονέα ότι προσέβαλε τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. 

«Η απόφαση ήταν χαριστική για τον Κορκονέα και τον Σαραλιώτη», δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος επισημαίνοντας ότι λειτουργούν σκοπιμότητες πίσω από αυτήν την απόφαση.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αυτή η απόφαση δεν ικανοποιεί ούτε το περί δικαίου αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας, προσβάλλει τις αρχές της λογικής με τις οποίες πρέπει να λειτουργεί η δικαιοσύνη και επιπρόσθετα παραβιάζει με τρόπο ρητό βασικές αρχές απονομής της δικαιοσύνης, όπως λόγου χάριν αυτή η αρχή της αναλογικότητας. Η ποινική μεταχείριση του κάθε παραβατικού ατόμου πρέπει να είναι ανάλογη της βαρύτητας και των συνεπειών της πράξης για την οποία κατηγορείται.»

Στη συνέχεια άφησε αιχμές για την κρίση των δικαστών οι οποίοι απεφάνθησαν πως ο Κορκονέας «ναι μεν είναι ψυχρός δολοφόνος αλλά πρέπει να βγει από τις φυλακές.»
Όπως υποστήριξε ο συνήγορος της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η απόφαση αυτή «έχει να κάνει με το πλαίσιο ποινικής μεταχείρισης ενός που καταδικάζεται τελεσίδικα έτσι όπως ορίζεται πλέον με τους νέους κώδικες», ενώ καταγγέλλει πως μεθοδεύτηκε η έκδοση της απόφασης έτσι ώστε αντί να βγει 19 Ιουνίου βγήκε 29 Ιουλίου και στο μεταξύ τέθηκε σε εφαρμογή το νέο καθεστώς.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος εκπροσωπώντας την οικογένεια, τόνισε ότι αιτήθηκε να γίνει το δικαστήριο πριν το τέλος του Ιουνίου. Παρόλα αυτά υπήρξε καθυστέρηση καθώς «στις 30 Ιουνίου συνταξιοδοτήθηκε ο αρχαιότερος εφέτης, αναπληρώθηκε από τον αναπληρωματικό που είχε εκλεχτεί εξ αρχής.  Δηλαδή το δικαστήριο αποδέχθηκε αυτήν την σκανδαλώδη πολυήμερη διακοπή, παρά το γεγονός ότι ήξερε ότι ο αρχαιότερος εφέτης, ο εκ δεξιών της προέδρου, επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί.»

Τέλος ο κ. Κωνσταντόπουλος επισημαίνει πως «το νέο πλαίσιο προβλέπει για τις περιπτώσεις αυτών που καταδικάζονται για ανθρωποκτονία με πρόθεση, […] ελαφρυντικό τα 15 χρόνια.» Ενώ το δικαστήριο επέβαλε στον Κορκονέα 13 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ο Κορκονέας έχει το δικαίωμα να αφεθεί εντός του Αυγούστου. Ο Κορκονέας ενώ θεωρήθηκε ένοχος του δόθηκε το δικαίωμα να βγει νωρίτερα και ο Σαραλιώτης, τον οποίο χαρακτήρισε ως συνεργό του Κορκονέα, αθωώθηκε γιατί υπήρχαν αμφιβολίες.

Όπως χαρακτιρηστικά δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος, η οικογένεια του Γρηγορόπουλου «αισθάνεται αγανάκτηση. Είναι μια οικογένεια αποδεκατισμένη.» Από όλη την οικογένεια έχει μείνει μόνο η μητέρα του Γρηγορόπουλου να μάχεται «υπέρ των κοινωνικών αξιών», της δικαιοσύνης και για τη μνήμη του Αλέξανδρου, «την οποία ο Κορκονέας, μέχρι και χτες στο δικαστήριο, την προσέβαλλε με τρόπο χυδαίο. Ζήτησε ελαφρυντικό, αφού καταδικάσθηκε για τη δολοφονία. Ο δολοφόνος με ομόφωνη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου ζήτησε [ως] ελαφρυντικό την προγενέστερη ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος, την ανύπαρκτη. Δεν υπήρχε τέτοια συμπεριφορά.»

Κλείνοντας ο κ. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε πως «αν ένας πολίτης δολοφονήσει με άμεσο δόλο, με πρόθεση ένα παιδί 14 χρόνων δεν θα αντιμετωπίσει τέτοια μεταχείριση, την οποία αντιμετώπισε ο Κορκονέας στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο. 




Πηγή: skai.gr