Καμπανάκι Κομισιόν σε Ελλάδα για εφαρμογή κανόνων πάταξης της τρομοκρατίας

Aιτιολογημένες γνώμες στην Ελλάδα και το Λουξεμβούργο, επειδή δεν κοινοποίησαν τα εθνικά μέτρα που ελήφθησαν με σκοπό την εφαρμογή των ενωσιακών κανόνων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, απέστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποτελεί βασικό στοιχείο της αντιτρομοκρατικής στρατηγικής της ΕΕ και περιλαμβάνει διατάξεις που ποινικοποιούν και τιμωρούν αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, όπως τα ταξίδια στο εξωτερικό με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, την επιστροφή στην ΕΕ ή την πραγματοποίηση ταξιδιών εντός της ΕΕ για τις εν λόγω δραστηριότητες, την εκπαίδευση για τρομοκρατικούς σκοπούς και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Επιπλέον, οι ενωσιακοί κανόνες προβλέπουν ειδικές διατάξεις για τα θύματα της τρομοκρατίας, ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα θύματα αυτά έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες, καθώς και σε επαγγελματικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης, αμέσως μετά από μια επίθεση και για όσο διάστημα είναι αναγκαίο.

Τα κράτη μέλη είχαν προθεσμία έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2018 για να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό δίκαιο. Στις 11 Νοεμβρίου 2018, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε 16 κράτη μέλη. Έκτοτε, η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο εξακολουθούν να μην έχουν κοινοποιήσει στην Επιτροπή τυχόν εθνικά μέτρα για την εφαρμογή των νέων κανόνων.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες και στις δύο εθνικές αρχές. Τα οικεία κράτη μέλη έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ