Η Τουρκία ρίχνει τους τόνους για προσφυγικό αλλά προειδοποιεί για το μέλλον

Να χαμηλώσει τους τόνους σχετικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για το προσφυγικό επιχειρεί η Τουρκία, αφήνοντας όμως να εννοηθεί πως έχει την δυνατότητα να αυξήσει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν οι εταίροι επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις για τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ τούρκοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι οι δηλώσεις Τσαβούσογλου περί αναστολής της συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ δεν επηρεάζουν την Κοινή Δήλωση του 2016, η οποία διέπει σταθερά τις επιστροφές αλλοδαπών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η ’γκυρα αντιλαμβάνεται την δήλωση Τσαβούσογλου πρωτίστως ως υπενθύμιση στις Βρυξέλλες ότι τα περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην τουρκική επικράτεια αποτελούν ακόμα μοχλό άσκησης πίεσης.

Στόχος της τουρκικής πλευράς, συνεχίζει το ρεπορτάζ, είναι να καταστήσει σαφές στους Ευρωπαίους ότι εάν οι κοινοτικές ποινές κλιμακωθούν διατηρεί την δυνατότητα να κοιτάξει και την συμφωνία του 2016.

Σημειώνεται πως η συμφωνία επανεισδοχής στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσαβούσογλου έχει σταματήσει να εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, μολονότι θεωρητικά ενεργοποιήθηκε το 2014.

Το «πάγωμα» οφείλεται στην ευρύτερη αντιπαράθεση ανάμεσα σε ’γκυρα και Βρυξέλλες όσον αφορά την απελευθέρωση της χορήγησης βίζα σε τουρκικά διαβατήρια για επίσκεψη στην Ζώνη Σένγκεν.

Ο οδικός χάρτης για την απελευθέρωση των θεωρήσεων άρχισε στα τέλη του 2013 και αναθερμάνθηκε μετά την Κοινή Δήλωση του 2016. Ωστόσο, η Κομισιόν αποτιμά πως η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει πολλά προαπαιτούμενα, ενώ παράλληλα το κλίμα έχει επιδεινωθεί λόγω του «παγώματος» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Πηγή: skai.gr