Τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι για τον ισχυρότατο σεισμό στην Αθήνα

Για σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 13 χιλιόμετρα έκανε λόγο ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ’κης Τσελέντης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Έγινε στην περιοχή Δερβενοχώρια- Θριάσιο Πεδίο και το γεγονός πως είχε εστιακό βάθος 13 χιλιόμετρα τον έκανε ιδιαιτέρως αισθητό στην Αθήνα». 

Επιπλέον, ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου διατύπωσε την εκτίμηση πως επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. 

Αν και παρακινδυνευμένο να λέγεται τόσο γρήγορα υπογράμμισε ο κος Τσελέντης, εκτιμώ πως το πιθανό είναι ότι δεν θα υπάρξει άλλος ισχυρότερος σεισμός, ωστόσο το μικρό εστιακό βάθος του θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα που θα γίνεται αισθητή.

Παράλληλα πρόσθεσε πως το επίκεντρο του βρίσκεται στα δυτικά, κοντά στο ρήγμα της Πάρνηθας.

Για σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και τη Μαγούλας  έκανε λόγο ο Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας πριν από λίγο στον ΣΚΑΙ.

Μάλιστα σύμφωνα με το κο Καρακώστα το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται δυτικά εκείνου του μεγάλου σεισμού του 1999.

Όπως τόνισε πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική ένταση που έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής, με τους μετασεισμούς που έχουν ακολουθήσει να είναι πολύ μικρότερης έντασης.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι εκτιμήσεις που γίνονται μέχρι ώρας αλλά και τα στοιχεία δεν μπορούν να είναι σαφή, σε κάθε περίπτωση το εστιακό βάθος σίγουρα  είναι άνω μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων, χαρακτηριστικό ισχυρών σεισμικών δονήσεων.

 Για Ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή σε όλο το λεκανοπέδιο και στην κεντρική Ελλάδα, έκανε λόγο ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας διευκρινίζοντας ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα όπως δήλωσε ο στο ΑΠΘ ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος.

Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η μετασεισμική δραστηριότητα τόνισε στον ΣΚΑΙ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, εκφράζοντας πως το ζήτημα είναι πλέον δούμε τις επόμενες ώρες αν το φαινόμενο θα έχει καθοδική πορεία.

Σύμφωνα με τον κο Χουλιάρα οι  επιστήμονες χρειάζονται χρόνο για να επεξεργαστούν τα δεδομένα προκειμένου να προσφέρουν σωστή πληροφόρηση, κάτι το οποίο χρειάζεται χρόνο.

Ο κος Χουλιάρας, υπογράμμισε πως χρειάζεται ψυχραιμία υπενθυμίζοντας πως η χώρα μας είναι σεισμογενής και επομένως δεν πρέπει πανικός.



Πηγή: skai.gr