Αίτημα αποφυλάκισης από 4 μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς»

Πριν από λίγο έγινε γνωστό πως τέσσερα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» κατέθεσαν αίτημα αποφυλάκισης, βάση των νέων ευνοϊκών ποινικών κωδίκων που από χτες έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Συνολικά έχουν καταδικαστέι σε ποινές 79 ετών κάθειρξης o καθένας, και ζητούν να συγχνευθούν οι ποινές τους στα 20 χρόνια και με την προσμέτρηση της εργασίας τους (μεροκάματα) ως κρατούμενοι.
 
Τα 4 μέλη κρατούνται στις φυλακές από το 2009.

Πλέον επί του αιτήματος θα υπάρξει εισήγηση του Εισαγγελέα, και ακολούθως απόφαση του συμβουλίου των φυλακών, για το αν θα αποφυλακιστούν ή όχι.

Αν το Συμβούλιο αποφανθεί θετικά και τα 4 μέλη  της τρομοκρατικής οργάνωσης αποφυλακιστούν, τότε στις φυλακή θα παρεμέινει μόνο ένα μέλος της οργάνωσης. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ σημειώνουν ότι πλέον από του αναρχικούς που ενεπλάκησαν την περίοδο 2008-2013 στην δράση των «Πυρήνων» ή άλλων συνεργαζόμενων ομάδων, στη φυλακή θα παραμείνει για λίγους μήνες ακόμη μόνο ένας αντιεξουσιαστής,  κατηγορούμενος για ληστείες στη βόρειο Ελλάδα.

Σύμφωνα με δήλωση της συνηγόρου τους Μαριάννας Παπαδογιάννη «ο νέος ποινικός κώδικας δεν προσέθεσε καμία ευεργεσία» στην περίπτωση των εντολέων της. Στη δήλωση της συνηγόρου αναφέρεται:

«Η απόλυση υπό όρο δεν είναι κατασκεύασμα του νέου ποινικού νόμου, αλλά υφίστατο και εφαρμοζόταν και υπό το καθεστώς του παλαιότερου κώδικα».

Η δικηγόρος τονίζει πως οι καταδικασθέντες «πληρούσαν τις προϋποθέσεις της απόλυσης υπό όρο και με το καθεστώς του προγενέστερου ποινικού κώδικα, δοθέντος ότι ευρίσκονται στη φυλακή από τα έτη 2010 και 2011 έχοντας επομένως συμπληρώσει το απαιτούμενο χρονικό κριτήριο που έθετε τόσο το προϊσχύσαν όσο και το ισχύον δίκαιο».

Η κ. Παπαδογιάννη εξηγεί επιπλέον πως «ο λόγος για τον οποίο δεν είχαν αιτηθεί την έκδοση απόφασης συνολικής ποινής ήταν η ύπαρξη μίας υποδικίας για την οποία αθωώθηκαν ομόφωνα».

Η διαδικασία για τους τέσσερις καταδικασθέντες σε πρόσκαιρες καθείρξεις βρίσκεται στο τελικό στάδιο και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η εισαγγελική έγκριση για τις συγχωνεύσεις ποινών.



 
Πηγή: skai.gr