Τουρκία: Μαρτυρίες μεταναστών επιβεβαιώνουν το «καραβάνι» για την Ελλάδα

Το «καραβάνι» χιλιάδων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που έχουν ως στόχο να περάσουν στην Ελλάδα μέσω Έβρου για να κατευθυνθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ επιβεβαιώνουν μαρτυρίες μεταναστών που συνέλαβε η τουρκική αστυνομία. 

Ήδη, υπό κράτηση στην Αδριανούπολη βρίσκονται oi 950 παράτυποι μετανάστες που σκόπευαν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι παράτυποι μετανάστες αποπειράθηκαν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα την Πέμπτη το βράδυ αφού κυκλοφόρησε ψεύτικη είδηση στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ότι η Τουρκία θα τους επέτρεπε να τα διασχίσουν. 

Πληροφορημένες σχετικά, οι δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας και της χωροφυλακής ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας κοντά στα σύνορα για να αποτρέψουν την εισροή μεταναστών.

Ο ιρανός μετανάστης Αλί Χουσεϊνί δήλωσε στην εφημερίδα Sabah: «Χιλιάδες άνθρωποι οργανώθηκαν για να διασχίσουν τα σύνορα αφού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τούς είπαν ότι η τουρκική συνοριακή πύλη (στην Αδριανούπολη) θα είναι ανοικτή για διάβαση». 

«Οι άνθρωποι σε ομάδες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης μας έγραψαν: "Πηγαίνετε στην Αδριανούπολη και μετά από εκεί θα περάσουμε στην Ελλάδα’’ δήλωσε ο Χουσεϊνί. Ο ιρανός κάλεσε άλλους μετανάστες να μην έρθουν στο επαρχία, λέγοντας ότι «τα σύνορα δεν είναι ανοιχτά».

Όλοι οι μετανάστες παραπέμφθηκαν στο επαρχιακό Γραφείο Μετανάστευσης της Αδριανούπολης, σημειώνουν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας της γείτονος που μίλησαν στην εφημερίδα Sabah. 

Χιλιάδες παράνομοι μετανάστες είχαν συρρεύσει στην Αδριανούπολη και το 2015, αφού πίστεψαν ανάλογες ψευδείς ειδήσεις ότι η Γερμανία θα αποδεχόταν όλους τους μετανάστες και ότι τα σύνορα θα ήταν ανοιχτά, ενώ τις περασμένες μέρες εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες έκαναν άτυπο καταυλισμό στα Διαβατά πιστεύοντας ανάλογες φήμες μέσω των social media. 
Πηγή: skai.gr