Αφαιρέθηκε το αλβανικό ΦΕΚ που δήμευε τα ακίνητα Ελλήνων στην Χειμάρρα

Αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η απόφαση που επέτρεπε την απαλλοτρίωση ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή της Χειμάρρας, ώστε να διατεθούν προς τουριστική αξιοποίηση.

Το ερώτημα είναι εάν η αφαίρεση της απόφασης υπ' αριθμόν 172 θα δρομολογήσει υπουργική απόφαση που θα ανατρέψει την επίμαχη ρύθμιση, η εάν πρόκειται για επικοινωνιακή κίνηση των Τιράνων ώστε να κατευναστούν οι αντιδράσεις.

Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στον ΣΚΑΪ εμφανίστηκαν επιφυλακτικές όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της αλβανικής πλευράς, σημειώνοντας πως η Αθήνα ουσιαστικά ενθαρρύνει τα Τίρανα να αναθεωρήσουν κινήσεις που υπονομεύουν ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Ο πρόεδρος της Ομόνοιας Χειμάρρας δήλωσε στον σταθμό μας πως για την ώρα δεν έχει τελεστεί κάτι ουσιαστικό και μένει να φανεί ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης Ράμα.

Ο κ. Ράμα βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση στο εσωτερικό από τα τέλη του περασμένου έτους, αρχικά αντιμετωπίζοντας κύμα φοιτητικών διαδηλώσεων και στην συνέχεια εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης που ζητούν την προσφυγή σε εκλογές.

Οι διπλωματικές πηγές επανέλαβαν πως η προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων, ο οποίος θα πρέπει να αποτυπώνεται και στους εφαρμοστικούς νόμους.

Διπλωματικοί κύκλοι που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο εκτίμησαν πως η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επηρέασε τα Τίρανα, καθώς ήταν «ιδιαίτερα σαφής» για τον αντίκτυπο της δήμευσης περιουσιών στις προοπτικές της Αλβανίας και «δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία».

Τα τελευταία χρόνια η Αθήνα έχει θέσει σειρά προϋποθέσεων για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, με αιχμή τα μειονοτικά.
Πηγή: skai.gr