Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Βγόντζας

«Έφυγε» από τη ζωή ο γνωστός νομικός Αντώνης Βγόντζας σε ηλικία 73 ετών.

Για πολλούς μήνες έδινε «μάχη» με τον καρκίνο.

Η κηδεία του θα τελεστεί τη Δευτέρα στην Αθήνα. 

Καταγόταν από το  Καπίστρι, ένα μικρό χωριό στις ρίζες των Λασηθιώτικων βουνών, μεγάλωσε στην Αθήνα.

Σπούδασε Νομικά, Οικονομικά και Οικονομικά Μαθηματικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ασκούσε τη δικηγορία από το 1971 και υπήρξε συνήγορος σε δίκες που διεκδίκησαν ένα ιδιαίτερο ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Συμμετείχε στην Ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο  Βενιζέλο, τον Αντώνη Λιβάνη , τον Κώστα Λαλιώτη και τον Χρήστο Ροκόφυλλο, πριν και κατά τη διάρκεια της Δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς και στα αγγλικά δικαστήρια κατά του περιοδικού TIME.

Είχε ενεργό δράση στον αντιδικτατορικό αγώνα και ως φοιτητής και ως δικηγόρος όταν και υπερασπίστηκε κυρίως φοιτητές σε στρατιωτικά και πολιτικά δικαστήρια. 

Συνελήφθη κατά τη διάρκεια των δικών, κακοποιήθηκε και τελικώς φυλακίστηκε. για πέντε μήνες στο ΕΑΤ- ΕΣΑ ως  "πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής".

Επιστημονικός συνεργάτης από το 1976 στον Τομέα Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Νομικός Σύμβουλος και Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου στην τελευταία του θητεία ως Πρωθυπουργού (1993-1996).

Μετείχε για πολλές δεκαετίες στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας ως μέλος σημαντικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών.

Τελευταία, στο " Νέο Σχέδιο Κώδικα Δικηγόρων" και στις " Υπερχρεωμένες Επιχειρήσεις".

Συμμετείχε στη σύλληψη και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής: Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Αττική οδός», «Γέφυρα Ρίου - Αντίρριου», «Εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης», «Προαστιακός Σιδηρόδρομος στην Αττική», «Ζεύξη του Μαλλιακού Κόλπου» (1993-2004).

Ηταν βασικός συντάκτης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο «Καστέλλι Πεδιάδος» στην Κρήτη (2003-2004).

Υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας στα Υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, Νομικός Σύμβουλος στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Προεδρίας, Παιδείας και Υγείας. 

Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας.

Υπήρξε πραγματογνώμονας σε Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Δικαστική Συνεργασία Ευρώπης- Αμερικής.

Αρθρογραφούσε σε τακτική βάση στη «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ» και έκτακτα σε εφημερίδες και περιοδικά πανελλαδικής και περιφερειακής κυκλοφορίας. 

Είχε συγγράψει επτά βιβλία, το τελευταίο με τίτλο «Η ΔΙΚΗ του Ανδρέα Παπανδρέου.»

Mε πληροφορίες από : Nέα Κρήτη