Κλείσιμο

Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχουν οι όροι για συμφωνία αλά Πρέσπες με την Τουρκία

Είναι στο συμφέρον της Ελλάδας να συζητά με την Τουρκία με όρους διεθνούς δικαίου κι όχι με όρους ισχύος, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, στον απόηχο της κριτικής που δέχτηκε από την αντιπολίτευση για τα σχόλιά του περί αναγνώρισης δικαιωμάτων της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η Αθήνα οφείλει να αναγνωρίζει τα δικαιώματα των γειτονικών χωρών εφόσον απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, κι όχι να απαιτεί τυφλά μονοπωλιακή θέση σε περιοχές όπου έχει συμφέροντα. Η Τουρκία έχει ακτογραμμή και αυτό συνεπάγεται δικαιώματα, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τις πιο σκληρές αξιώσεις της Τουρκίας, που αποτυπώνονται στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Ακάρ, ο ΥΠΕΞ υποστήριξε στον ραδιοσταθμό 24/7 ότι η ελληνική πλευρά έχει καταφέρει να αποκρούσει τον αναθεωρητισμό χάρη στα τριμερή σχήματα που έχει ενεργοποιήσει στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Κατρούγκαλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία στο μέλλον, όμως ξεκαθάρισε πως αυτό προϋποθέτει πλήρη αναγνώριση των κεκτημένων και των δικαιωμάτων της Ελλάδας με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ο ΥΠΕΞ τόνισε πως στην παρούσα φάση οι συνθήκες «δεν είναι ώριμες» ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία σαν τις Πρέσπες με την Άγκυρα, προσθέτοντας ότι στόχος της Αθήνας είναι να προωθεί με μικρά βήματα την «θετική ατζέντα». Κάθε μήνα να προχωράμε «ένα χιλιοστό», είπε.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, στα μέσα Απριλίου θα γίνει η πρώτη συζήτηση ανάμεσα στον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και τον γενικό γραμματέα του ελληνικού ΥΠΕΞ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στο επίκεντρο, όπως είπε ο υπουργός, θα βρεθεί το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ, που επιβάλει μορατόριουμ σε ασκήσεις στο Αιγαίο σε θρησκευτικές εορτές και σε άλλες περιόδους.

Παράλληλα συνεχίζονται οι επαφές ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών, με συμμετοχή κλιμακίου του ΥΠΕΞ.
Πηγή: skai.gr