Ανενόχλητη η ανομία, εκατοντάδες συλλήψεις και δικογραφίες στα πανεπιστήμια

Εικόνα που μόνο σε εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν παραπέμπει προκύπτει από τα στοιχεία για την εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια της Αττικής.

Την περίοδο 2010 - 2014 σχηματίστηκαν 429 δικογραφίες κι έγιναν 465 συλλήψεις στις εγκαταστάσεις των ιδρυμάτων και στους περιβάλλοντες χώρους, σύμφωνα με μετρήσεις που κατέθεσε στην Βουλή η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και δημοσίευσε ο «Ελεύθερος Τύπος».

Η συντριπτική πλειονότητα των συλλήψεων, 448 τον αριθμό, σχετίζεται με ναρκωτικά, ενώ λιγότερες από είκοσι συλλήψεις έγιναν για ληστείες και παρεμπόριο.

Ο αριθμός των συλλήψεων μειώθηκε κατά περισσότερο από 70% την τριετία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι σαφές εάν αυτό οφείλεται σε τυχόν περιορισμό των παρεμβάσεων της Αστυνομίας στα ιδρύματα.

Μεταξύ 2015 και 2018 καταγράφηκαν 131 συλλήψεις και 129 δικογραφίες, με τα ναρκωτικά να είναι σταθερά η κύρια αιτία του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία καταδεικνύουν πως οι πανεπιστημιακοί χώροι εξασφαλίζουν άσυλο και «πελατεία» σε διάφορες συμμορίες, όπως άλλωστε φάνηκε κατά την διάρκεια της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης εξάρθρωσης κυκλώματος που λειτουργούσε «σούπερ μάρκετ» διακίνησης ναρκωτικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μαρτυρίες καθηγητών και σπουδαστών περιγράφουν ένα μικρό μέρος της θλιβερής και επικίνδυνης καθημερινότητας: Επίθεση σε φοιτήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μαχαίρωμα φύλακα στη Γεωπονική Σχολή στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, ανεξέλεγκτη διακίνηση ναρκωτικών.
Πηγή: skai.gr