Κλείσιμο

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σταθερές προσπάθειες Ελλάδας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

Αυξημένες προσπάθειες καταβάλλει σταθερά η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην δεύτερη θέση, αναφορικά με την προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου εμπορίας ανθρώπων σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρντμεντ, που κάνει λόγο για σταθερότητα στις επιδιώξεις αλλά μη πλήρη ανταπόκριση στα ελάχιστα προαπαιτούμενα σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μάικ Πομπέο και Ιβάνκα Τραμπ, παρουσίασαν την εν λόγω έκθεση, τη Πέμπτη, στο αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών.

Ιδιαίτερα, όσον αφορά τις αδυναμίες, αυτές θεωρείται πως σχετίζονται με την μη ικανότητα του συστήματος να εφαρμόσει προληπτικά μέτρα και μηχανισμούς για τον τρόπο λειτουργίας των δικαστικών διαδικασιών.

Μάλιστα μέσω της έκθεσης αναφέρθηκαν ως ενδεικτικές περιπτώσεις τα ζητήματα της καταναγκαστικής εργασίας, των ασυνόδευτων παιδιών - απότοκο της προσφυγικής κρίσης- και της μη εξειδικευμένης υποστήριξης ,με τις δικαστικές διαδικασίες συχνά να διαρκούν από δύο έως έξι χρόνια μη περιλαμβάνοντας προσεγγίσεις επικεντρωμένες στα θύματα αλλά και εμποδίζοντας τη συνεργασία των θυμάτων και των βασικών μαρτύρων.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης την αναγκαιότητα εντατικότερων ενεργειών για την καταδίκη των διακινητών και των αξιωματούχων που εμπλέκονται, την αύξηση των προσπαθειών για την αναγνώριση αλλά και την υποστήριξη των θυμάτων διακίνησης και την παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε δικαστές και αστυνομικούς.

Επιπλέον, ζητά θεσμοθέτηση επίσημων διαδικασιών για τον εθνικό μηχανισμό αναφοράς, υιοθέτηση πρακτικών προστασίας μαρτύρων, πιο συστηματική συλλογή δεδομένων και την υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η Ελλάδα αποτελεί χώρα διέλευσης, προορισμού, και σε μικρότερο βαθμό, προέλευσης γυναικών και παιδιών για sex trafficking.
Πηγή: ΑΜΠΕ