Εντός του 2018 η συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για τον ενεργειακό αγωγό

Εντός του 2018 θα υπογραφεί η διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ για την κατασκευή του ενεργειακού αγωγού ΙΣΤ- ΜΕΝΤ που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Κύπρου, Κρήτης και Ιταλίας, όπως ανακοίνωσαν μετά την τριμερή συνάντηση της Λευκωσίας οι κύριοι Τσίπρας, Αναστασιάδης και Νετανιάχου.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν επίσης να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών αλλά και η διασύνδεσή τους με οπτική ίνα.

Παράλληλα να προωθηθεί η συνεργασία στον Επιχειρηματικό και τεχνολογικό Τομέα αλλά και στον Τουρισμό.

Ο κύριος Νετανιάχου δήλωσε ότι ζήτησε τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου έναντι του Ιράν που απειλεί καθημερινά την ύπαρξη του Ισραήλ όπως είπε και πως αν καταφέρει να βγει στη Μεσόγειο θα εγκαταστήσει υποδομές για πυρηνικά υποβρύχια.

Από την πλευρά του ο κ Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα κατανοεί τον κίνδυνο για το Ισραήλ από τις βαλλιστικές επιθέσεις του Ιράν θεωρεί όμως ότι θα είναι καλύτερα για τη σταθερότητα στην περιοχή να μην ακυρωθεί η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Συζήτηση έγινε και για το Κυπριακό με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν το καλοκαίρι στον Γκραν Μοντανά στη βάσει των ιδεών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για ένα ενιαίο κράτος χωρίς κατοχικό στρατό και εγγυήσεις.




Πηγή: skai.gr