Το Λιμενικό ελέγχει βραχονησίδες μετά τους τουρκικούς ισχυρισμούς

Ελέγχους σε βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία διεξάγει το Λιμενικό Σώμα ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν γίνει ύποπτες κινήσεις μετά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι υπέστειλε ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, κοντά στους Φούρνους.

Έως τώρα δεν έχει εντοπιστεί κάτι ύποπτο, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι έρευνες επικεντρώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Ικαρίας και της Σάμου.

Η Αθήνα έχει διαψεύσει κατηγορηματικά
τους ισχυρισμούς του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ περί τουρκικής επιχείρησης για την αφαίρεση της σημαίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπολο να υπογραμμίζει ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα περιστατικό παραβίασης του ελληνικού εδάφους.

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα επισήμαναν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχεία που να καταδεικνύει ότι τουρκικές δυνάμεις προσέγγισαν την ελληνική βραχονησίδα.

Η ελληνική πλευρά πάντως είναι έντονα προβληματισμένη από την τουρκική προκλητικότητα, έστω σε επίπεδο ρητορικής, με στελέχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας να εκτιμούν πως η Άγκυρα διεξάγει έναν υβριδικό επικοινωνιακό πόλεμο ώστε να ασκήσει πιέσεις.

Για «ακήρυχτο πόλεμο» στο Αιγαίο έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία ΕΡΑ.

Παρά τις ελληνικές διαψεύσεις πάντως η Τουρκία επιμένει στη γραμμή Γιλντιρίμ, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αναφέρει πως η υποστολή της σημαίας έγινε από κομάντος και μάλιστα το βράδυ της Κυριακής.

Προειδοποίησε δε ότι εάν χρειαστεί οι τουρκικές δυνάμεις θα αφαιρέσουν σημαίες και από άλλους σχηματισμούς την κυριότητα των οποίων αμφισβητεί η γειτονική χώρα.

Η τοποθέτηση Τσαβούσογλου έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος χθες είπε ότι οι διενέξεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας δεν είναι πρόβλημα της Συμμαχίας.
Πηγή: skai.gr