Διόδια: Καταγραφή για ελεύθερη διέλευση δημοτών της Αττικής με ερωτήματα

Την έναρξη της ηλεκτρονικής καταγραφής των μόνιμων κατοίκων των Δήμων Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς και Ωρωπού για την ελεύθερη διέλευσή τους από τα υπάρχοντα πλευρικά διόδια στη Βόρεια Αττική, ανακοίνωσε το υπουργείο υποδομών, δίχως ωστόσο να υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία με τον παραχωρησιούχο.

Σύμφωνα με πηγές από την εταιρεία παραχώρησης, υπάρχει συμφωνία επί της αρχής με το υπουργείο υποδομών, η οποία για να ισχύσει θα πρέπει να υλοποιηθούν ορισμένα προαπαιτούμενα τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο υποδομών, οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση πληρωμής διοδίων στους πλευρικούς σταθμούς Καπανδριτίου, Μαλακάσας, ενδεχομένως και από τα πλευρικά διόδια στα Οινοφύτα όταν τεθεί σε ισχύ το ηλεκτρονικό σύστημα αναλογικής χρέωσης διοδίων.

Ο διαγωνισμός για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να εφαρμοστεί πρώτα από την Εγνατία Οδό. Πρόθεση του υπουργείου είναι να εφαρμοστεί και στους υπόλοιπους οδικούς άξονες που λειτουργούν με καθεστώς παραχώρησης, δίχως ωστόσο να έχουν συμφωνήσει ακόμα οι παραχωρησιούχοι πως θα εφαρμόσουν το νέο σύστημα, το οποίο δεν πρόκετια να είναι έτοιμο πριν το 2019.

Το υπουργείο υποδομών αναφέρει επίσης πως με επιστολή που έστειλε στον παραχωρησιούχο, μετά την εκκίνηση του διαγωνισμού για το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων, δεν θα κατασκευαστούν οι πλευρικοί σταθμοί διοδίων στη Βαρυμπόμπη, τον Άγιο Στέφανο και το Σχηματάρι Χαλκίδας, παραλείποντας ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για την αποζημίωση ύψους τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως που εισπράττει ο παραχωρησιούχος. Επίσης, υπουργείο και παραχωρησιούχος βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά τους δύο πλευρικούς σταθμούς διοδίων και δεν έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία όπως διαρρέει το υπουργείο υποδομών.

Σε ό,τι αφορά τους κατοίκους Ωρωπού, ο υπουργός υποδομών έχει εκφράσει την πρόθεσή του να διαπραγματευθεί με τον παραχωρησιούχο προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρέωση πληρωμής διοδίων και για τον μετωπικό σταθμό διοδίων στις Αφίδνες, παρά το γεγονός ότι ισχύουν εκπτωτικά προγράμματα για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής.

Ερωτήματα δημιουργεί η ανακοίνωση του υπουργείου υποδομών πως δημιουργείται ειδικό εκπτωτικό πρόγραμμα εργαζομένων οι οποίοι χρησιμοποιούν καθημερινά τον αυτοκινητόδρομο για να μεταβούν στην εργασία τους.

Κι αυτό διότι το πρόγραμμα που παρουσιάζει ως νέο το υπουργείο υποδομών είναι πανομοιότυπο με το εκπτωτικό πρόγραμμα για τους συχνούς χρήστες που προσφέρει εκπτώσεις έως και 50% για τους οδηγούς που πραγματοποιούν περισσότερες από 50 διελεύσεις το μήνα από μετωπικά και πλευρικά διόδια. Η μοναδική διαφορά αφορά σε πέντε δωρεάν διαδρομές αμέσως μετά την 40η μηνιαία διέλευση.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας