Κλείσιμο

Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων: Θεσμικά ανεπίτρεπτη η δήλωση της Θάνου

«Θεσμικά ανεπίτρεπτη» χαρακτήρισε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τη χθεσινή δήλωση της προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Βασιλικής Θάνου, ότι δεν είναι νόμιμο να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη-ανακριτή η διερεύνηση της υπόθεσης Novartis και να αφαιρεθεί από τους εισαγγελείς διαφθοράς.

Σε σκληρότατη ανακοίνωσή της, η Ένωση επισημαίνει στην κ. Θάνου ότι δεν έχει «καμία εξουσία» να παρεμβαίνει σε θέματα όπου μοναδική αρμοδιότητα έχει το Εφετείο Αθηνών. «Η αποκλειστική κρίση για ένα τέτοιο ζήτημα ανήκει στους Δικαστές του Εφετείου και κανείς δεν δικαιούται να προβαίνει σε υποδείξεις», τονίζει.

Υπογραμμίζει δε ότι η άποψη της κ. Θάνου είναι «νομικά εσφαλμένη», υπενθυμίζοντας πως και στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής το Εφετείο όρισε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή παρά το γεγονός ότι αρχικά την ανάκριση διεξήγαγε ανακριτής Διαφθοράς.

Σημειώνεται πως η επίμαχη τοποθέτηση της κ. Θάνου, πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης όπου δήλωσε επίσης ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί πρέπει να αφεθούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Οι δικαστές και εισαγγελείς επικρίνουν
επίσης δημοσιεύματα στον Τύπο που κάνουν λόγο για απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης Novartis εάν ανατεθεί σε εφέτη-ανακριτή.

Επισημαίνει ότι δεκάδες υποθέσεις έχουν ανατεθεί σε εφέτες-ανακριτές «λόγω της σπουδαιότητάς τους και της μεγαλύτερης εμπειρίας που διαθέτουν οι Ανώτεροι Δικαστές», υπενθυμίζοντας πως η επιλογή των εφετών-ανακριτών γίνεται με πλήρη διαφάνεια.


Πηγή: skai.gr
TAGS: Novartis