Με ενδιαφέρον άκουσε η Τουρκία τα περί δίκης των 8 στρατιωτικών στην Ελλάδα

Με ενδιαφέρον άκουσε η Τουρκία τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή πως οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 ενδέχεται να δικαστούν σε ελληνικά δικαστήρια, εφόσον το αιτηθεί η Άγκυρα.

Η Άγκυρα εκτιμά πως η τοποθέτηση Κοντονή συνιστά θετικό βήμα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Τουρκία.

Στον τουρκικό Τύπο θεωρούν πως πρόκειται για πρώτο βήμα κι ότι απομένουν ακόμα πολλά αδιευκρίνιστα ζητήματα, ενώ σημείωσαν τον προσεκτικό τόνο του έλληνα υπουργού, ο οποίος δεν δεσμεύτηκε πως οι οκτώ αξιωματικοί θα δικαστούν από την ελληνική Δικαιοσύνη για τη φερόμενη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα.

Η στάση της Άγκυρας πιθανότατα θα διαμορφωθεί σε ανώτατα πολιτικά κλιμάκια, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα από τον ίδιο τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις Κοντονή πάντως προκάλεσαν σειρά αντιδράσεων, με επιφανείς νομικούς να αμφισβητούν πως η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να δικάσει τους αξιωματικούς για τα βαριά αδικήματα που τους αποδίδει η Τουρκία.

Ο συνήγορος των οκτώ και ακαδημαϊκός Χρίστος Μυλωνόπουλος και ο επιφανής ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης υποστήριξαν στον ΣΚΑΪ ότι η μοναδική κατηγορία που μπορεί να τους απαγγελθεί με βάση τον ελληνικό ποινικό κώδικα αφορά την απόπειρα πραξικοπήματος σε ξένη χώρα και είναι πλημμέλημα – κάτι που δεν επιθυμεί η Τουρκία.
Πηγή: skai.gr