Ασκήσεις εθνικοφροσύνης στην τουρκική Βουλή για τα ελληνικά νησιά

Αμφισβητήσεις για την κυριότητα ελληνικών νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος διατύπωσαν ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο αρχηγός της κεμαλιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια κόντρας τους στην τουρκική Βουλή, τέσσερις ημέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας.

Ο αρχηγός των κεμαλιστών Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο Ερντογάν για το γεγονός ότι δεν έθεσε θέμα για τα 18 νησιά του Αιγαίου που, όπως ισχυρίζεται, η Ελλάδα κατέχει παράνομα.

«Αντί να ζητήσει την επιστροφή των 18 νησιών που κατέχει παράνομα η Ελλάδα έκανε δηλώσεις περί επικαιροποίησης της Λωζάνης», είπε ο κ. Κιλιτσντάρογλου στην τουρκική Βουλή.

Άμεση ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος έκανε λόγο για 132 νησίδες, βραχονησίδες και σχηματισμούς στο Αιγαίο, φροντίζοντας όμως να διευκρινίσει πως οι εν λόγω αμφισβητήσεις είχαν αρχίσει από την εποχή του προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

«Το Αιγαίο δεν είναι ούτε τουρκική λίμνη ούτε ελληνική λίμνη», είπε.

Οι βολές Γιλντιρίμ για τη Λωζάνη εστίασαν ωστόσο κυρίως στα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη, με τον τούρκο πρωθυπουργό να επαναδιατυπώνει την πάγια τουρκική καταγγελία ότι η Αθήνα δεν σέβεται την «τουρκική» της ταυτότητα και την εκλογή μουφτήδων.

Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί πάγια τα κεκτημένα της συνθήκης του 1923, που ορίζει εν πολλοίς του status νησιών του ανατολικού Αιγαίου και της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Πηγή: skai.gr