«Πώς οι κάτοικοι του Κάβου ανακτούν τον έλεγχο από μεθυσμένους Βρετανούς»

Απεσταλμένος της ιστοσελίδας της «Daily Mail» στον Κάβο της Κέρκυρας εξετάζει πώς οι κάτοικοι του κάποτε «παραδεισένιου» θέρετρου προσπαθούν να απαλλάξουν την περιοχή τους από τους ταραξίες νεαρούς Βρετανούς τουρίστες που της έχουν προσδώσει τόσο κακή φήμη τις τελευταίες δεκαετίες.

Το δημοσίευμα περιγράφει αρχικά εικόνες που τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έχουν συνηθίσει να μεταφέρουν από τον Κάβο: «Πλαστικά ποτήρια μπύρας, πεταμένο fast food και πού και πού κηλίδες εμετού καλύπτουν τον κεντρικό δρόμο με τα έντονα φωτισμένα μπαρ και κλαμπ να παίζουν μουσική σε υψηλά ντεσιμπέλ. Ομάδες γυμνόστηθων αρσενικών και κορίτσια με ελάχιστα ρούχα περιφέρονται σε αναζήτηση του επόμενου ποτού. Άλλοι έχουν σωριαστεί στην άκρη του δρόμου, σε ημικωματώδη κατάσταση».

Ωστόσο, όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, στον Κάβο έρχονται αλλαγές. Ντόπιοι οι οποίοι έχουν ενωθεί υπό τον «Πολιτιστικό Σύνδεσμο Κάβου» ηγούνται της αντίδρασης ενάντια στου μεθυσμένους νεαρούς Βρετανούς που τώρα «κυριαρχούν» στο θέρετρο.

Αυτή η αντίδραση των κατοίκων συμπίπτει με την καταστολή από την αστυνομία της κουλτούρας του κλάμπινγκ, καθώς επιβάλλονται περιορισμοί στην ένταση της μουσικής και στα ωράρια.

Ο δημοσιογράφος εξηγεί ότι οι κάτοικοι του Κάβου δεν είναι κατά του τουρισμού, κάθε άλλο. Αλλά ελπίζουν σε μια επιστροφή σε έναν παλαιότερο και πιο ήσυχο τύπο τουρίστα, όπως Βρετανούς που έχουν χρήματα να ξοδέψουν και με διαφορετικές ιδέες για το πώς πρέπει να περνά κανείς τη νύχτα του.

Τα μπαρ που παίζουν μουσική πολύ δυνατά ή πολύ αργά σφραγίζονται για δέκα ημέρες ή τους επιβάλλονται πρόστιμα. Όπως σημειώνεται, ανάλογα μέτρα λαμβάνονται και στα άλλα περιβόητα για τη συμπεριφορά νεαρών Βρετανών τουριστών ελληνικά θέρετρα, τον Λαγανά της Ζακύνθου και τα Μάλια της Κρήτης.

Η απόφαση για να αλλάξουν τα πράγματα, αναφέρει η Mail, λήφθηκε μετά από τον βίαιο και μοιραίο ξυλοδαρμό ενός Αμερικανού τουρίστα στον Λαγανά.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος αναφέρει ότι ο ίδιος θεωρεί αυτά τα μέτρα αναγκαία και μάλλον καθυστερημένα, περιγράφοντας τον Κάβο ως «αλκοολοκρατούμενο γκέτο», όπου «η νηφαλιότητα δεν είναι επιλογή».

Σημειώνεται ότι τα μενού των μπαρ προσφέρουν δυνατούς συνδυασμούς ποτών σε χαμηλές τιμές, καθώς και ότι μπορεί κανείς να βρει φιάλες με το επικίνδυνο αέριο γέλιου το οποίο εισπνέεται από μπαλόνια με ένα ευρώ, έστω και αν η αστυνομία τα έχει απαγορεύσει.

Μιλώντας στο βρετανικό μέσο ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Κάβου Βαγγέλης Ασπιώτης λέει ότι στον Κάβο δε γίνονται «φυσιολογικές» διακοπές: «Τα παιδιά αυτά απλώς χαζεύουν στο ίντερνετ στα τηλέφωνά τους, χρησιμοποιούν μπαλόνια και μεθούν. Νιώθουμε ντροπή για την πόλη μας».

Άλλος κάτοικος του Κάβου λέει ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι το ποτό και ότι η περιοχή έχει αλλάξει από τον «παράδεισο» που ήταν παλιά σε έναν «βρώμικο παράδεισο».

Οι κάτοικοι του Κάβου είναι ανακουφισμένοι που επιτέλους λαμβάνονται μέτρα και τονίζουν ότι ελπίζουν σε επιστροφή των αξιοπρεπών τουριστών που έρχονταν με τις οικογένειές τους. Ο Κάβος συγκέντρωνε 10.000 τουρίστες κάποια περίοδο, αλλά τώρα ο αριθμός έχει πέσει στις 7.000 στην κορυφή της τουριστικής σεζόν, με την αναλογία να αυξάνεται υπέρ των νεαρών. Επίσης, η τουριστική περίοδος περιορίζεται πλέον στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ κάποτε ξεκινούσε τον Ιούνιο.

Ο κ. Ασπιώτης σημειώνει ότι οι καλύτεροι τουρίστες είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Βρετανοί, διότι αφήνουν χρήματα στην περιοχή. Ωστόσο, αναφέρει πως οι ιδιοκτήτες των μπαρ προτιμούν τα παιδιά που ξοδεύουν εκεί τα χρήματά τους, ενώ αντί για εστιατόρια προτιμούν ένα σουβλάκι.

Ο ίδιος κατηγορεί ως υπεύθυνα για την κουλτούρα της μέθης στον κάβο τα ταξιδιωτικά γραφεία που διοργανώνουν περιφορές τουριστών στα μπαρ.

Προσθέτει ο κ. Ασπιώτης: «Θέλουμε ο Κάβος να είναι για όλους. Έχουμε μία όμορφη παραλία εδώ. Θα θέλαμε να χτίσουμε μία μαρίνα και ένα θαλάσσιο πάρκο και να τα κάνουμε ένα ωραίο μέρος. Αλλά δεν έχουμε καμία βοήθεια από την τοπική διοίκηση για αυτό. Σιγά-σιγά θα αλλάξει», εκτιμά πάντως.

Από την άλλη πλευρά, ιδιοκτήτης ενός μπαρ που ζητά να μην κατονομαστεί δηλώνει ότι οι περιορισμοί και οι διαταγές σφραγίσματος από την αστυνομία απειλούν αυτές τις επιχειρήσεις με χρεοκοπία.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο