Το ΥΠΠΑΙΔ δεν έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις του ΣτΕ για αλλαγές στο Δημοτικό

«Φρένο» επιχείρησαν να βάλουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας σε ορισμένα άρθρα του προεδρικού διατάγματος για τις αλλαγές στα Δημοτικά σχολεία, όμως το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να αγνοήσει τις συστάσεις τους, όπως δικαιούται να πράξει.

Όπως προκύπτει από τη γνωμοδότηση του αρμόδιου τμήματος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, οι δικαστές έκαναν παρατηρήσεις για διατάξεις που αφορούν τις παρελάσεις, τον εκκλησιασμό μαθητών και τις ώρες διδασκαλίας των θρησκευτικών. Στο σχετικό ΦΕΚ ωστόσο οι συστάσεις των δικαστικών δεν ελήφθησαν υπόψη.

Για τις παρελάσεις, το ΣτΕ έκρινε μεν ότι η επιλογή σημαιοφόρων με κλήρωση συνάδει με το Σύνταγμα, όμως ζήτησε από το υπουργείο να περιλάβει πρόνοιες για την επιλογή αντικαταστατών τους σε περίπτωση ασθένειας, τραυματισμού ή άλλου προβλήματος που μπορεί να δημιουργήσει κενό την τελευταία στιγμή.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχει σημαιοφόρος της ΣΤ’ Δημοτικού σε περίπτωση που ο κληρωθείς δηλώσει αδυναμία λίγο πριν την παρέλαση.

Σε ό,τι αφορά τον εκκλησιασμό σε περιόδους εορτών, το ΣτΕ χαρακτηρίζει αόριστη την πρόβλεψη του διατάγματος ότι η απόφαση θα λαμβάνεται από το σύλλογο δασκάλων, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ διαφορετική μεταχείριση του εκάστοτε σχολείου, ανάλογα με τα θρησκευτικά «πιστεύω» των δασκάλων τους.

Τέλος, σχετικά με τα θρησκευτικά, για τα οποία το διάταγμα προβλέπει μία ώρα διδασκαλίας ανά εβδομάδα στην Ε’ και την ΣΤ’ Δημοτικού, το ΣτΕ υπενθυμίζει στο υπουργείο Παιδείας ότι εκκρεμεί απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου σχετικά με αίτηση ακύρωσης από πολίτη ο οποίος ζητά αύξηση των ωρών.

Συνεπώς, τονίζουν οι δικαστές, αν το αίτημα του πολίτη γίνει δεκτό θα πρέπει να υπάρξει νέα ρύθμιση.
Πηγή: skai.gr - Δημήτρης Δαμιανός