Πανηγυρικοί τόνοι Τσίπρα για τουρισμό – Θέμα υπερφορολόγησης έθεσε ο ΣΕΤΕ

Την εκτίμηση ότι φέτος ο τουρισμός θα σπάσει το φράγμα των 30 εκατ. επισκεπτών εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με το νεοεκλεγέν προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων έθεσαν εκ νέου στον πρωθυπουργό ζήτημα υπερφορολόγησης του τουριστικού προϊόντος.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ο κλάδος του τουρισμού κινείται σε εξαιρετικά επίπεδα, και είναι πιθανό για πρώτη φορά να υπερβεί το ρεκόρ των 30 εκατ. επισκεπτών» για να υπογραμμίσει ότι «στόχος τώρα, να μετατρέψουμε την τουριστική περίοδο σε μακράς διάρκειας ώστε να εμπλουτισθεί η προστιθέμενη αξία που παράγει ο τουρισμός μας».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον τουρισμό ως τον πιο παραγωγικό κλάδο της οικονομίας. «Την άνοδο του τουρισμού την βλέπει κανείς “και με το μάτι” που λένε, στην Αθήνα» είπε ο πρωθυπουργός.«Πάντως φέτος, πάμε για να σπάσουμε το φράγμα των 30 εκατ.» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τη σημασία της μεγάλης επιτυχίας τη φετινή χρονιά, «που μπορεί να δώσει και μια σημαντική ώθηση στην οικονομία, στο να πετύχουμε τις προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικούς το 2017».

«Νομίζω δηλαδή» συνέχισε, «ότι ο τουρισμός και τα αισιόδοξα μηνύματα του πρώτου πενταμήνου μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι θα πάμε στις αρχικές και όχι στις αναθεωρημένες προβλέψεις». «Αυτή είναι η αίσθηση που έχω, αν συνεχίσουμε να πηγαίνουμε τόσο καλά όσο στο πρώτο πεντάμηνο στον τουρισμό», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ ότι «δεν πρέπει να επαναπαυτούμε στις δάφνες μας, αλλά να σχεδιάσουμε πώς θα εμπλουτίσουμε αυτή την προστιθέμενη αξία της ελληνικής οικονομίας που λέγεται “ελληνικός τουρισμός” και πώς θα μπορέσουμε να τη μετατρέψουμε σε μακράς διάρκειας περίοδο, να δούμε δηλαδή πώς θα μπορέσουμε να μην είμαστε στους 4-5 καλοκαιρινούς μήνες, αλλά να έχουμε μια μεγαλύτερη διάρκεια». Επισήμανε ως προς αυτό και τη σημασία της αξιοποίησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.

Δήλωση του προέδρου του ΣΕΤΕ

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος ανέφερε, ότι ενημέρωσαν καταρχήν τον πρωθυπουργό για την πορεία της φετινής τουριστικής χρονιάς «που εξελίσσεται θετικά» και είναι ανοδική, κάτι που «φαίνεται μέχρι στιγμής τόσο σε αυξήσεις όσο και σε έσοδα».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ είπε, ότι έθεσαν στον πρωθυπουργό και τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον τουρισμό: «Το θέμα της φορολογίας και ειδικά του ΦΠΑ και του φόρου διαμονής που είναι φόροι που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας, που ήδη είναι ακριβότερο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από τον ανταγωνισμό μας. Θέσαμε τα θέματα χωροταξίας. Aυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χωροταξικό σχέδιο σε ισχύ».

Πρόσθεσε ότι «αυτά τα δύο ζητήματα, της φορολογίας και του χωροταξικού, είναι και ανασταλτικός παράγοντας για τις επενδύσεις, που τόσο ανάγκη τις έχει η χώρα, και σε έναν τομέα που είναι ώριμος για τις επενδύσεις». Τέλος, οι εκπρόσωπο των τουριστικών επιχειρήσεων ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό και για την πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ για το πώς επιχειρεί αυτή τη στιγμή να διασυνδέσει περισσότερο τον τουρισμό με αγροδιατροφή και πολιτισμό. Ανέφερε ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και ότι θα παραμείνουν σε επαφή.
Πηγή: skai.gr