Γιώργος Τσίπρας: Επικίνδυνη η Τουρκία, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού

Επικίνδυνη χαρακτηρίζει την Τουρκία σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσιπρας.

«Όσο ο Ερντογάν ακολουθεί την πολιτική των προκλήσεων, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού» επισημαίνει ο κ. Τσίπρας και προσθέτει «είναι ανησυχητικό ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει αυτό το κλίμα έντασης. Από το 2011 έχει συντελεστεί μια στροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, που έχει δημιουργήσει προβλήματα με όλες τις γείτονες χώρες».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει ψύχραιμη και να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα καθώς και την ασφάλεια στην περιοχή.

Πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τις συνεχείς αναφορές στη Βενεζουέλα

Ο κ. Τσίπρας καταλογίζει πολιτική σκοπιμότητα σε όσους επιλέγουν να ασχολούνται συνεχώς με την κατάσταση που επικρατεί στην Βενεζουέλα και κάνει λόγο για υποκρισία και επιλεκτικότητα.

«Μου θυμίζει το ανέκδοτο με τον ανανά. Τρώμε τα πάντα εκτός από ανανά. Υπάρχουν και άλλες χώρες με προβλήματα δημοκρατίας, όμως κανείς δεν ασχολείται. Η Βενεζουέλα επιλέγεται για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας».

Ο κ. Τσίπρας εκφράζει την ευχή του να λήξει σύντομα η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις από κινεζικές εταιρείες

Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει ως την μεγαλύτερη πρόκληση της κυβέρνησης στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, την περίπτωση της Κίνας.

Με αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Τσίπρας αποκαλύπτει πως υπάρχει κινητικότητα και ενδιαφέρον από κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Να ηττηθεί η Λεπέν - Ο Μακρόν έχει τάξει πολλά

Σχετικά με τις γαλλικές εκλογές, ο κ. Τσίπρας τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του Μακρόν καθώς όπως επισημαίνει "η Λεπέν πρέπει να ηττηθεί. Ο Μακρόν έχει τάξει πολλά και στα αριστερά του και στα δεξιά του, να δούμε τι θα κάνει".

Ο κ. Τσίπρας τονίζει την ανάγκη για αλλαγή πορείας της Ευρώπης, όχι όμως εκτός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος ενώ εκφράζει τον προβληματισμό του για την πορεία της ευρωπαϊκής αριστεράς.

«Πρέπει να προβληματιστούμε που οι ευρωπαίοι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τη δεξιά και την άκρα δεξία και γιατί τα κόμματα της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας δεν μπορούν να εκφράσουν τις ανάγκες των πολιτών» καταλήγει ο κ. Τσίπρας.
Πηγή: Πέτρος Κιρκιλής