Επικοινωνία Κοτζιά με τον πιθανό πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Πρόκειται για μία πολιτικά συμβολική κίνηση που καταδεικνύει στρατηγικό ρεαλισμό από την πλευρά της ελληνικής διπλωματίας. Ο κ. Ζάεφ, μέχρι πρότινος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή για να σχηματίσει κυβέρνηση και φαίνεται πως προαλείφεται για την πρωθυπουργία της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Ζάεφ δεν έχει λάβει ακόμα διερευνητική εντολή από τον πρόεδρο της χώρας Σεργκέι Ιβανόφ, με αφορμή τη συνεργασία του με πολιτικές παρατάξεις της αλβανικής μειονότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει τα Σκόπια να σεβαστούν τη δημοκρατική τάξη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Ζάεφ ήταν ένας από τους στόχους του όχλου εθνικιστών που εισέβαλε στη Βουλή της ΠΓΔΜ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την εκλογή Αλβανού προέδρου του σώματος.

Η ΠΓΔΜ δεν διαθέτει λειτουργική κυβέρνηση από το 2015, όταν ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς και νεποτισμού προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης Γκρουέφσκι. Ακολούθησαν εκλογές στα τέλη του 2016, οι οποίες όμως έως τώρα δεν έχουν οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο κ. Κοτζιάς συνομίλησε επίσης με τον γερμανό ομόλογό του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με αντικείμενο το ελληνογερμανικό Σχέδιο Δράσης.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης