Νέα τουρκική πρόκληση: Μην αγγίξετε διαφιλονικούμενα νησιά στο Αιγαίο

Νέα πρόκληση από την Τουρκία στο Αιγαίο, την ώρα που διεξάγονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ουσιαστικά προειδοποιεί την Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση μικρών νησιών του Αιγαίου, σχέδιο που προανήγγειλε στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείο Ναυτιλίας με επιστολή που διαβίβασε ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός στη Βουλή.

Επικαλούμενη το γεγονός ότι ο κ. Σαντορινιός δεν κατονομάζει τα 28 μικρά νησιά όπου η Αθήνα σχεδιάζει έργα, η Άγκυρα επαναφέρει ανοιχτά τη στρατηγική γκρίζων ζωνών και αμφισβήτησης της ελληνικότητας νησιών στο Αιγαίο, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί de facto συνθήκες που θα προκληθούν σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς» εξαιτίας της ελληνικής πολιτικής.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών να καθιστούν σαφές πως το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο και δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.

Σημειώνεται πως η επιστολή Σαντορινιού διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 9 Ιανουαρίου, ενώ η τουρκική απάντηση δημοσιοποιήθηκε στις 12 του μηνός, ανήμερα της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριότητα ελληνικών νησίδων και βραχονησίδων ενώ τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία σε μεγάλο βαθμό ορίζει τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας.

Παράλληλα, η Άγκυρα διατηρεί τη χαμηλή ένταση στις διμερείς σχέσεις με σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Εν τω μεταξύ, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν στις 2 Ιανουαρίου ότι υπήρξε θερμό σκηνικό ανάμεσα σε πλοία της τουρκικής και της ελληνικής Ακτοφυλακής ανοιχτά των Ιμίων, μεταδίδοντας ότι 10 ελληνικά αλιευτικά παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης