Κλείσιμο

Τρίγωνο επαφών Ελλάδας, Κύπρου και ΟΗΕ λίγες ώρες πριν τη Γενεύη

Τηλεφωνικές συνομιλίες με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είχαν για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώ αύριο Δευτέρα αρχίζουν στη Γενεύη οι επαφές ελληνοκύπριων και τουρκοκύπριων με κύριο αντικείμενο το εδαφικό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον κ. Γκουτέρες για «θέματα ουσίας» αλλά και «διαδικασίας», ενώ παράλληλα επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας – δηλαδή κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.

Τόνισε δε τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στις συνομιλίες, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Κυβερνητική πηγή που μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο δήλωσε ότι η επικοινωνία διήρκεσε 40 λεπτά, με τον κ. Γκουτέρες να είναι «πολύ θετικός» για τις ελληνικές θέσεις. Ιδίως, δεν διαφώνησε με το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ε.Ε. στη Διάσκεψη, κάτι που διακαώς επιθυμεί η Αθήνα.

Αύριο ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να τους ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις, ενώ πριν την επαφή του με τον κ. Γκουτέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος επίσης συνομίλησε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Αναχωρώντας από τη Λευκωσία για τη Γενεύη, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως ένα ευρωπαϊκό κράτος δεν χρειάζεται ούτε εγγυητές, ούτε στρατεύματα. «Πάμε καλά προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι» στη Γενεύη, προσέθεσε.

Θεωρητικά, στόχος των επαφών του επόμενου τριημέρου στη Γενεύη είναι να προετοιμασθεί το έδαφος για την κρίσιμη πολυμερή διάσκεψη που θα γίνει την Πέμπτη, η οποία όμως βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο στον αέρα, διότι ακόμα δεν είναι γνωστό αν οι συμμετέχοντες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο κορυφής.

Μία πρώτη προπαρασκευαστική συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής, υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Πολλά κρίνονται από το εάν ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα εκπροσωπήσει αυτοπρόσωπος την Τουρκία στη Γενεύη, καθώς από αυτό θα κριθεί το επίπεδο εκπροσώπησης της Ελλάδας και της Βρετανίας, που είναι οι άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις.
Πηγή: skai.gr