Στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια της Attica Bank

Στα 2,2 δισεκ. ευρώ ανέρχονται τα κόκκινα δάνεια που χορήγησε η Attica Bank, σε ένα χαρτοφυλάκιο συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ όπως αποκαλύπτει σήμερα Τρίτη η Καθημερινή. Το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησαν η ΤτΕ με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό περιλαμβάνει στοιχεία - φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, από το πόρισμα του ελέγχου, από 31.12.2014 έως σήμερα και ενώ η καταθετική βάση της τράπεζας κατέρρεε –χάνοντας πάνω από 1,2 δισ. ευρώ καταθέσεις– η διοίκηση της Attica Bank χορηγούσε δάνεια, πέρα από κάθε τραπεζική λογική, άνω των 400 εκατ. ευρώ, τα οποία μάλιστα εμφανίζουν δείκτη καθυστέρησης μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της τράπεζας, δηλαδή φτάνουν ή και ξεπερνούν το 60%.

Εν τω μεταξύ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Bank εξελέγη ο Θεόδωρος Πανταλάκης. Εντός της ημέρας πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση των μετοχών της τράπεζας. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε ομόφωνα τον κ. Πανταλάκη ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας.

«Έτσι, κλείνει μία βασική εκκρεμότητα, σε σχέση με την εταιρική διακυβέρνηση της Τράπεζας, η οποία συμμορφώνεται πλήρως με τις υποδείξεις των Εποπτικών Αρχών, συνεχίζοντας την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση. Παραμένει πάντως το θέμα με τον αντιπρόεδρο της Τράπεζας και πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ Κώστα Μακέδο, καθώς η ΤτΕ δεν είχε εγκρίνει την περασμένη εβδομάδα την τοποθέτησή του στο νέο Δ.Σ της Attica.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha το πόρισμα της κεντρικής τράπεζας περιλαμβάνει σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις των επιχειρήσεων του κ. Καλογρίτσα, ενός εκ των οριστικών υπερθεματιστών για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού το πόρισμα της ΤτΕ αναφέρει πως συνολικά ο κ. Καλογρίτσας έχει λάβει δάνεια ύψους 127, 6 εκατ. ευρώ.

Για τα προβλήματα της τράπεζας απέστειλε επιστολή στον διοικητή της ΤτΕ απέστειλε επιστολή ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Με αυτήν ο πρόεδρος του ΤΕΕ ζητά «να σταματήσει να υπάρχει κάθε σκιά στην επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής», ζητώντας από την ΤτΕ να ασκήσει το σύνολο των ελέγχων που προβλέπονται από το νόμο και τους κανονισμούς.

Επιπλέον, ο Γιώργος Στασινός ζητά από την ΤτΕ να ενημερώσει το ΤΕΕ και τους μηχανικούς, που στηρίζουν τόσα χρόνια την Attica Bank, για τα ευρήματα των ελέγχων, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ζητά να υπάρξει ενημέρωση τόσο σε περίπτωση που υπάρχουν ευρήματα από τους ελέγχους για τους εκπροσώπους του Ταμείου στη διοίκηση της Τράπεζας μέχρι σήμερα όσο και στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν διαπιστωθεί, ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν σκιές.
Πηγή: Καθημερινή - skai.gr