Νύχτα αγωνίας στη Β. Εύβοια: Ετοιμότητα για ενδεχόμενη εκκένωση της «Λίμνης» λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς

Σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη εκκένωση της περιοχής Λίμνη βρίσκεται η τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στην Βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρήστο Καλυβιώτη που, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως «οι πολίτες πρέπει να προετοιμαστούν και για αυτό το ενδεχόμενο».

Άλλωστε για προληπτικούς λόγους, έχουν ήδη εκκενωθεί μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. 

Δύσκολη νύχτα για τους πυροσβέστες και τους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή της Φαράκλας εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Δραματική ήταν η νύχτα για τις τους πυροσβέστες και τους κατοίκους στη βόρεια Εύβοια καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή της Φαράκλας συνέχισε να μαίνεται ανεξέλεγκτη. Οι επίγειες δυνάμεις με τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών προσπάθησαν να κρατήσουν οριοθετημένη τη φωτιά προκειμένου να μην απειλήσει την κωμόπολη της Λίμνης. Σε ετοιμότητα βρίσκεται το οχηματογωγό Καπετάν Αριστείδης σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί.

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στην περιοχή κοντά στην κωμόπολη της Λίμνης, όπου και η μεγαλύτερη ανησυχία πυροσβεστών και κατοίκων είναι να μην πνεύσουν το βράδυ βόρειοι άνεμοι, καθώς κάτι τέτοιο θα κατευθύνει τις φλόγες προς την πόλη. Πάντως, έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες αντιπυρικές ζώνες για να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς.

Στη Λίμνη Ευβοίας θα βρεθεί το πρωί της Δευτέρας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Η Πυροσβεστική αναφέρει ότι οι ισχυροί άνεμοι, η πυκνή βλάστηση, η τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης αλλά και το ανάγλυφο ήταν οι αιτίες που η πυρκαγιά έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Η πυρκαγιά αναπτύσσεται έντονα από τη Λίμνη Ευβοίας μέχρι τα Κατούνια και προς βορρά στο σημείο έναρξής της, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση.

Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή συμμετέχουν 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 7 χωματουργικά μηχανήματα. Να σημειωθεί ότι με τη δύση του ηλίου αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα.

Οι επίγειες δυνάμεις προοδευτικά αναμένεται να ενισχυθούν με προωθητικά μηχανήματα για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς.
Στη Λίμνη έχει δέσει το καπετάν Αριστείδης για προληπτικούς λόγους και εφόσον υπάρξει ανάγκη εκκένωσης της κωμόπολης.

Το πρώτο φως της ημέρας δείχνει μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λίμνης.

Η καταστροφή από την πυρκαγιά είναι ανυπολόγιστη. Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μια ακτίνα 15 χιλιομέτρων και οι πυροσβέστες να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες, οι οποίες, νωρίτερα, έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τις αυλές των σπιτιών στα Καντούνια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από το Σάββατο έχουν καεί τουλάχιστον 20.000 δάσους. 

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης. Τη νύχτα, οι διαστάσεις της πυρκαγιάς γιγαντώθηκαν και ο δήμαρχος κάνει λόγο για «βιβλική καταστροφή». 



Πηγή: skai.gr