Πρόεδρος ΣτΕ: Οι δικαστές δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις

Σε βαρυσήμαντη δήλωση προέβη ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου πριν την έναρξη της συζήτησης των αιτήσεων ακυρώσεως για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, "δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις" ενώ πρόσθεσε "ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν για το αντίθετο".

Η δήλωση του Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου που προεδρεύει της Ολομέλειας που εκδικάζει την υπόθεση για τις τηλεοπτικές άδειες και αναμένεται να κρίνει κρίσιμα και ουσιώδη θέματα για τους νομικούς - και όχι μόνο - χειρισμούς της κυβέρνησης για το θέμα, προκάλεσε αίσθηση.

Η δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας 

«"Η εποχή στην οποία ζούμε σήμερα είναι η εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσεως και των μνημονίων. Είναι η εποχή της επικυριαρχίας του οικονομικού επί του θεσμικού η οποία χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή υποχώρηση του κράτους δίκαιου και ιδίως του κοινωνικού κράτους. Υπό τας συνθήκας αυτάς, αποτελεί πρωταρχικό καθήκον όλων μας από οποιαδήποτε θέση και αν ευρισκόμεθα να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση, ενισχύοντας τους βασικούς θεσμούς του κράτους, που στηρίζουν και εκφράζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα, τον πνευματικό μας και ηθικό μας πολιτισμό, οι οποίοι πολλές απερίσκεπτως ή κακοβούλως διασύρονται...

Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφαίνονται με πλήρη ανεξαρτησία και πνεύμα ουδετερότητας, δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις από όπου κι αν αυτές προέρχονται, ούτε βεβαίως πτοούνται από προσωπικές και ανοίκειες επιθέσεις, αλλά επιτελούν το υπηρεσιακό τους καθήκον ανεπηρέαστοι και με τη δέουσα υπευθυνότητα, ματαιοπονούν επομένως όσοι προσπαθούν για το αντίθετο. Εκείνο που θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένο να επισημάνουμε είναι ότι οποιασδήποτε φύσεως ενέργειες χειραγωγήσεως του δικαστηρίου ή υπαγορεύσεων σε αυτό της επιθυμητής αποφάσεως σε εκκρεμή μάλιστα δίκη, εκτός του ότι είναι απολύτως απαράδεκτο να συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου πολύ δε περισσότερο όταν προέρχονται από διαδίκους με τη χρήση μάλιστα εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης τα οποία διαθέτουν, συνιστούν ευθεία επέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, η οποία πράττει και θα συνεχίσει».
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου