«Μικρής κλίμακας» τρομοκρατικές επιθέσεις βίωσε η Ελλάδα το 2015

Μικρής κλίμακας βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις βίωσε η Ελλάδα στο μέτωπο της τρομοκρατίας το 2015, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι επιθέσεις ήταν ελαφρώς λιγότερες σε σχέση με το 2014 και σε γενικές γραμμές αποσκοπούσαν στο να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα, παρά να προκαλέσουν θύματα, επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην έκθεση επισημαίνονται ως σημαντικές επιτυχίες οι συλλήψεις του Χριστόδουλου Ξηρού και του Νίκου Μαζιώτη, αλλά και συνεργών του τελευταίου, όπως ο Σπύρος Χριστοδούλου, ο Γρηγόρης Τσιρώνης και ο Γιώργος Πετρακάκος. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι η αντιτρομοκρατική συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας «παραμένει δυνατή».

Παρά ταύτα στέκεται σε δύο σοβαρά κενά ασφαλείας στη χώρα μας, τα «πορώδη σύνορα» και την Αστυνομική Ταυτότητα, η οποία αλλοιώνεται εύκολα.

Στο μέτωπο του τζιχαντισμού, το αμερικανικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως η Ελλάδα αποτελεί μέλος της πολυεθνικής συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και έχει ευαισθησία απέναντι στον κίνδυνο ισλαμιστικής «ριζοσπαστικοποίησης».

Η έκθεση μάλιστα στέκεται μάλιστα στη διεθνή διάσκεψη για το θρησκευτικό πλουραλισμό που διοργάνωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ υπό τον Νίκο Κοτζιά τον Οκτώβριο.

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr