Ικανοποίηση ΝΑΤΟ για πραγματοποίηση επιχειρήσεων και σε εθνικά χωρικά ύδατα

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ΕΔΩ (αγγλικά) 

O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτνμπερκ χαιρετίζει την επέκταση των επιχειρήσεων των συμμαχικών δυνάμεων που βρίσκονται στο Αιγαίο και σε εθνικά χωρικά ύδατα, σε συνεργασία τις ελληνικές και τουρκικές αρχές.

Αποστολή της νατοϊκής δύναμης, όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση, είναι να προσφέρει βοήθεια στις δύο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πάταξη των διακινητών ανθρώπων και των εγκληματικών οργανώσεων που με τις ενέργειές τους συμβάλλουν στη διόγκωση της προσφυγικής κρίσης.

Η ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ έχει επίσης συμφωνήσει με τη Frontex σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις δυνάμεις της Frontex, της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας να αναλαμβάνουν δράση για τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Την εξέλιξη αυτή, χαιρέτισαν ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Επίθεση στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με "ακροδεξιά κατεύθυνση" που προκρίνουν το κλείσιμο των συνόρων απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά και σύνδεση της ανόδου της ακροδεξιάς με τις πολιτικές λιτότητας, πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, στη μαραθώνια ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, μία μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Για εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, έκανε λόγο στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι στην παρούσα φάση, την οποία χαρακτήρισε ως "καινούργια κατάσταση", "το βάρος θα το μοιραστεί όλη η κοινωνία". "Δεν θα ανοίξει η Ειδομένη" ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Την εκτίμηση ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι δύσκολη για το προσφυγικό, αλλά προς το τέλος της η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη, εξέφρασε στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας.  
Πηγή: skai.gr - Αχιλλέας Τόπας