Ειδομένη: Εκατοντάδες πρόσφυγες κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή

Τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη κατέλαβαν πριν λίγο εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως Αφγανοί, που θέλουν να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων. Οι Αφγανοί έσπασαν το μπλόκο της αστυνομίας, και στη συνέχεια το φράχτη της σιδηροδρομικής γραμμής. Οι Αφγανοί διαμαρτύρονται γιατί από την Κυριακή δεν τους επιτρέπεται η διέλευση από τις αρχές της γειτονικής χώρας.

Οι ροές προσφύγων προς τα Σκόπια γίνεται με αργό ρυθμό, και εκτός από τους Αφγανούς έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη και πιο κάτω στο Πολύκαστρο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 6 χιλιάδες άτομα.

Η κατάσταση στην Ειδομένη επιδεινώθηκε μετά την απόφαση αρχικά των Σέρβων, και στη συνεχεία των Σκοπιανών αρχών να μην επιτρέπουν στους Αφγανούς πρόσφυγες τη διέλευση των συνόρων και την αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων κατά παράβαση των συμφωνηθέντων στη Σύνοδο Κορυφής του Σαββάτου.

Σημειώνεται ότι η Βιέννη συγκαλεί διάσκεψη με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για συντονισμό των θέσεών τους στην προσφυγική κρίση, ερήμην της Αθήνας, κάτι που έχει προκαλέσει ενόχληση στην Αθήνα. Η διάσκεψη πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση δια του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα τόνισε ότι παραβιάζεται η απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Ο έλληνας υπουργός ανακοίνωσε ότι πιέζει για την ύπαρξη διαδρόμου για τους πρόσφυγες, όχι κατ' ανάγκην από τη στεριά ή από τη θάλασσα καθώς και για την εφαρμογή ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

«Κατά τις επαφές που είχαμε, πληροφορηθήκαμε ότι δεν έχουν κλείσει πλήρως τα σύνορα» δήλωσε πάντως νωρίτερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό, σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι η ΠΓΔΜ έχει κλείσει τα σύνορα για τους Αφγανούς πολίτες. 

Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2016 ήταν μειωμένος κατά 40% σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, υποστηρίζει από την πλευρά της η Frontex.
Πηγή: skai.gr